Butlletí #internacionalDiba
Octubre de 2022 - #82

20a Setmana UE Ciutats i Regions

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Edició especial de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats pel seu 20è aniversari. La Diputació de Barcelona hi ha participat de forma activa des del primer any. Enguany, ha participat a 4 tallers amb altres socis europeus sobre món local i Joventut, Resiliència i Patrimoni.

Aquesta setmana ha tingut lloc la 20a edició de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats (European Week of Regions and Cities – EWRC), l’esdeveniment anual més important a Europa dedicat íntegrament a la política regional i local. Una oportunitat única perquè el món local i regional europeu puguin fer sentir la seva veu davant les institucions europees, donar a conèixer els seus projectes i estratègies en àmbits d’interès comú i intercanviar bones pràctiques amb altres territoris i xarxes d’arreu d’Europa.

Amb el lema «Nous reptes per la Cohesió d’Europa», l’esdeveniment ha comptat amb 302 sessions oficials articulades al voltant de 4 eixos temàtics: transició verda, cohesió territorial, transició digital i empoderament juvenil. 

Com cada any, la Diputació de Barcelona ha liderat un partenariat regional amb altres socis europeus: la província de Lucca (Itàlia), la regió de Hannover (Alemanya), la província d’Alba (Romania) i el departament de l’Aude (França). 

Conjuntament, han organitzat un taller sobre empoderament juvenil des dels governs locals. En aquest taller s’ha examinat el rol clau que juguen les autoritats locals i regionals en aquesta àrea en un context marcat especialment per la crisi de la pandèmia, tot analitzant el rol de la UE i els canals oberts a aquest sector poblacional perquè puguin ser partícips d’aquestes polítiques. 

El taller ha comptat amb la intervenció del diputat delegat de joventut de la Diputació de Barcelona i alcalde de Polinyà, Javi Silva, qui ha presentat alguns projectes liderats per la corporació en aquesta àrea i també bones experiències sorgides arran de la pandèmia a la província de Barcelona, com ara els materials Fem tec! i tallers d’emancipació, i també el Programa Escolta Jove

Al taller també han participat Luca Menesini, president de la província de Lucca i membre del Comitè Europeu de les Regions; Roland Levin, director general del departament de joventut de la regió de Hannover; i Cornelia Carmen Madaras, assessora del departament d’afers exteriors, diàspora i relacions públiques de la província d’Alba. L’acte l’ha moderat Astrid Aulnette, representant de la Direcció General de Polítiques Urbanes i Regionals de la Comissió Europea.  

Al mateix temps, la diputada delegada per a les Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, ha estat present a dos tallers de l’EWRC 2022 a través de vídeos testimonials. 

Un dels tallers s’ha centrat en la promoció del turisme de proximitat, el qual afavoreix la disminució de la petjada de carboni dels turistes, impulsa l'economia local, dona una major visibilitat a la riquesa i diversitat del patrimoni dels nostres territoris i contribueix a revitalitzar les zones rurals. 

L’altre taller en línia ha buscat explicar el rol clau que les autoritats intermèdies locals juguen a l’hora d’assolir la resiliència territorial necessària per fer front a crisis energètiques i sanitàries com les actuals.

L'Oficina Europa i Estratègia Internacional també ha participat en un taller liderat pel programa ESPON sobre la cohesió territorial després de la pandèmia: "Repensant les polítiques regionals i urbanes". L'Oficina d'Europa ha presentat en aquest taller diversos programes de la Diputació de Barcelona va posar  en marxa per donar resposta a la crisi generada per la COVID-19.

Més informació

[+] Fil resum a Twitter de la sessió sobre Joventut
[+] Setmana Europea de les Regions i les Ciutats

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #82 - Octubre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat