Butlletí #internacionalDiba
Octubre de 2022 - #82

Recomanem

Manual d'adaptació al canvi climàtic

Imatge: Comitè Europeu de les Regions

Imatge: Comitè Europeu de les Regions

El Comitè Europeu de les Regions publica un Manual per a la implementació del Pacte Verd Europeu a escala local i regional. Aquest document vol proporcionar eines, informació i recomanacions a les autoritats locals i regionals per ajudar-les a adaptar-se al canvi climàtic.

El Comitè Europeu de les Regions publica el primer Manual del Pacte Verd Europeu centrat en l’adaptació al canvi climàtic. L’objectiu és donar a les autoritats locals i regionals la informació i recomanacions necessàries perquè puguin dur a terme les seves estratègies d’adaptació al canvi climàtic de forma efectiva, tot fomentant la resiliència dels seus territoris. 

En aquest sentit, el Manual inclou un conjunt d’eines interactives que proporcionen informació sobre l’ajuda financera i els instruments tècnics més útils per l’adaptació climàtica segons les particularitats de cada regió geogràfica d’Europa. Aquesta primera edició posa especial èmfasi en l’adaptació a l’escalfament global, mentre que les futures edicions del Manual se centraran més en la renovació dels edificis públics i privats (renovation wave) i en la biodiversitat. 

A més, cada estat membre disposa d’una edició del Manual adaptada a la seva pròpia realitat per tal de tractar de forma òptima els reptes als quals han de fer front. En el cas d’Espanya i del seu litoral amb el Mediterrani, s’inclouen recomanacions amb mesures específiques sobre com fer front a les conseqüències derivades de la pujada de les temperatures (fent plans d’acció per onades de calor o incrementant les àrees verdes i les àrees ombrejades, per exemple), així com les possibles formes de millorar la gestió de l’aigua, la protecció dels boscos i com fer front a les malalties que sorgeixen arran de l’increment de les temperatures. 

L’edició per Espanya del Manual proporciona una anàlisi detallat de totes aquestes mesures, acompanyant-les d’exemples de casos pràctics d’èxit d’altres territoris europeus. 

Aquest Manual forma part de la campanya El Pacte Verd Es Fa Local del Comitè Europeu de les Regions, que vol ubicar a les ciutats i regions europees en el centre de la transició verda. Aquesta campanya parteix de la premissa que el Pacte Verd Europeu només assolirà els seus objectius dotant de més capacitats als dirigents locals i regionals i, proporcionant-los-hi fons directes perquè puguin realitzar les inversions necessàries per fer avançar la transició verda a Europa. 

En el marc d’aquesta iniciativa s’han publicat també altres eines per facilitar la implementació del Pacte Verd per part d’entitats locals i regionals, com per exemple el mapa de bones pràctiques locals, on es poden veure els projectes implementats per les diferents regions i governs locals d’Europa en aquest àmbit.

[+] Informació sobre el manual d’adaptació al canvi climàtic

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #82 - Octubre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat