Butlletí #internacionalDiba
Octubre de 2022 - #82

Novetats

Manifest del I Fòrum d’Alcaldesses i Electes Iberoamericanes

Imatge: I Fòrum d’Alcaldesses i Electes Iberoamericanes

Imatge: I Fòrum d’Alcaldesses i Electes Iberoamericanes

La Ciutat de Mèxic ha acollit el 22 i 23 de setembre la primera trobada del I Fòrum d’Alcaldesses i Electes Iberoamericanes, impulsat per la Diputació de Barcelona, el Govern de la Ciutat de Mèxic, la Intendència de Montevideo i l’Alcaldia Major de Bogotà. Centenars de dones s’hi van citar per reflexionar i crear una nova agenda compartida: «Dones unides construint la pau».

El Fòrum, que té una dimensió de procés i pretén sostenir-se en el temps i obrir-se a nous participants, ha celebrat la seva primera trobada a Ciutat de Mèxic, amb l’objectiu de reforçar i multiplicar la presència i la incidència de les dones en els càrrecs públics locals, acabar amb les agendes d’exclusió i privilegis i construir una nova forma de fer política incloent; i fer front a l’actual crisi sistèmica des d’un nou enfocament multidimensional, universal i interdependent de desenvolupament, tal com proposen les noves agendes globals.

Al Fòrum hi ha participat la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, la diputada adjunta a la Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals i alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. La delegació d’alcaldesses de la província ha estat acompanyada per la Direcció de Relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, qui està coorganitzant la trobada amb les institucions sòcies llatinoamericanes. L'acte ha comptat, entre d'altres, amb la participació de la cap del Govern de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum.

L’esdeveniment es concep com una aliança entre diferents governs locals iberoamericans, liderats per dones, que busca generar espais de trobada, reflexió, intercanvi, formació i incidència per millorar el lideratge feminista, avançar cap a un nou municipalisme capaç de construir polítiques locals a la regió iberoamericana, des d’un enfocament de drets que permeti avançar cap a un nou model de desenvolupament incloent i sostenible.

Com a conclusió de l’esdeveniment, s’ha presentat un Manifest -disponible en la pàgina web del fòrum- en què es referenda el compromís de les impulsores i assistents per continuar transformant el món i erradicar la pobresa, desigualtat, discriminació, racisme, classisme i violència, entre altres injustícies que ens allunyen del món que totes i tots mereixem. El text fa una crida per millorar les condicions per tal que mai més una dona visqui condicions de desigualtat, i amb els seus drets humans amenaçats pel simple fet de ser dona.

«Busquem un equilibri entre l'Estat i la societat, emfatitzant una gestió amb perspectiva de gènere, de drets humans i justícia social, que posi al centre la sostenibilitat de la vida en totes les seves expressions», explica.

«Cada dia es multiplica la incidència de les dones als càrrecs públics locals, municipals i federals. La nostra intenció és eliminar les agendes d'exclusió i privilegis, promoure la solidaritat entre els pobles i construir una nova forma de fer política, per garantir els drets de totes i de tots, erradicant la violència i garantir la tranquil·litat i seguretat de tothom. Això és el que som: Dones unides construint la pau!».

[+] Consulta aquí el manifest íntegre
[+] Més informació sobre el fòrum

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #82 - Octubre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat