Butlletí #internacionalDiba
Novembre de 2022 - #83

XLIIIè Premi per la Pau

Imatge: Comunidad de Paz de San José de Apartadó

Imatge: Comunidad de Paz de San José de Apartadó

El Jurat del Premi per la Pau, que impulsa l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) amb el suport de la Diputació, ha decidit concedir aquest guardó a la Comunidad de Paz San José de Apartadó, pels seus vint-i-cinc anys de treball en la construcció de la pau a Colòmbia.

La Comunidad de Paz de San José de Apartadó és una iniciativa camperola de resistència als diferents conflictes armats des de la no-violència a Colòmbia. Va néixer el 1997, quan els camperols i camperoles de San José de Apartadó que havien decidit no marxar de casa seva davant l’estratègia d’expulsió de l’exèrcit colombià, van declarar-se públicament «comunitat de Pau», reivindicant així el seu dret a viure de la seva terra. Van creure que declarar-se comunitat de pau era l’única manera de viure dignament enmig de la guerra. 

Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, la Comunitat ha sigut castigada de manera reiterada per l’exèrcit colombià i per les elits estatals, han patit assassinats i múltiples violacions de Drets Humans. Davant d’això, la Comunitat no s’ha afeblit, sinó que ha construït alternatives per a resistir. Mitjançant grups de treball, s’organitzen i es proporcionen protecció, educació, habitatge, produeixen els seus aliments i protegeixen el seu medi ambient. 

La Comunida de Paz de San José de Apartadó forma part de l’esperança conformada per processos locals que són en realitat lluites globals. Són la prova que la construcció de la pau és possible en els escenaris més adversos i són   inspiradors per a la resta. A més, la visibilització i reconeixement internacional de la seva experiència els blinda i protegeix davant dels actors armats i de les estigmatitzacions en un escenari que encara és molt complex, i on l’acompanyament i reconeixement de la comunitat internacional és clau.

El Premi per la Pau té una dotació de 5.000 €, i es concedeix el 24 d’octubre de cada any, en commemoració de l’aniversari de la fundació de les Nacions Unides (1945). Des de la seva primera edició, l’any 1980, el premi vol reconèixer una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d’una entitat que destaqui pel seu treball encaminat a la defensa de la solució pacífica dels conflictes i dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i en pro del desenvolupament sostenible.

L'acte de lliurament del premi serà el proper dilluns, 28 de novembre, a Barcelona. Vine amb nosaltres! Presteu atenció a les nostres xarxes socials per a més informació els propers dies!

[+] Associació per a les Nacions Unides a Espanya
[+] Comunidad de Paz San José de Apartadó
[+] Recupera el reportatge de TV3 sobre aquesta comunitat

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #83 - Novembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat