Butlletí #internacionalDiba
Novembre de 2022 - #83

Curs: Programes Interreg 2021-2027

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional ha dut a terme un curs sobre els programes de Cooperació Territorial Europea – Interreg que s’ha ofert a ens locals de la província i àrees de la Diputació, respectivament, en el marc del Banc d’Accions Formatives de la corporació.

Dins del Banc d’Accions Formatives de la Diputació de Barcelona, l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional ha realitzat la formació «Programes de cooperació territorial – Interregs» amb l’objectiu de presentar els programes de Cooperació Territorial Europea (CTE) o Interreg, analitzar els canvis el període 2014-2020 i conèixer les oportunitats per als ens locals i per la Diputació.  

Els cursos s’han desenvolupat de manera virtual a través de 3 sessions de 2 hores cadascuna que han estat dividides de la següent manera:

  • Sessió 1: introducció als programes Interreg. Explicació dels diferents interregs (transnational, Crossborder, interregional, veïnatge i regions ultraperifèriques), aspectes comuns entre els diferents Interregs, finançament, tipologia de projectes i beneficiaris. Explicació de l’Interreg Europe. 
  • Sessió 2: Interreg Poctefa, l’Interreg MED, l’Interreg SUDOE, Interreg NEXT MED i dur a terme una comparativa entre els programes per tal d’aclarir els avantatges i les finalitats de cadascun. Explicació de diferents consells per preparar una proposta exitosa. 
  • Sessió 3: La European Urban Initiative (EUI) i els seus programes Accions innovadores i Urbact. Compartir diferents casos d’éxit (DIBA) i d’ens locals.

En l’última sessió es va decidir incloure la Iniciativa Urbana Europea, tot i que no forma part del reglament Interreg, ja que es va considerar que és d’importància pel món local i a més comparteix fons de finançament a través del FEDER.

Entre els dos cursos s’ha comptat amb un total de 32 participants. 

Més informació sobre Interreg

Els programes de Cooperació Territorial Europea (ETC en anglès, CTE en català), coneguts com a Interreg, són programes finançats pel FEDER que permeten la cooperació entre ens locals ubicats en regions de diferents àrees geogràfiques de la UE.

La CTE és un dels dos objectius de la Política de cohesió i proveeix d’un marc per la implementació d’accions conjuntes i intercanvis de polítiques entre ens nacionals, regionals, i locals dels diferents Estats membres. El propòsit general de la CTE és promoure un desenvolupament econòmic, social i territorial harmoniós de la Unió com un tot.

Els programes Interreg es divideixen en 4 franges:

Interreg A. Transfronterer
Interreg B. Transnacional
Interreg C. Interregional
Interreg D. De veïnatge i per la integració de les regions remotes

Aquesta és la sisena generació d’Interreg que tindrà un pressupost de 8.000 milions d’euros.

Els programes Interreg on els ens locals de la província tenen accés són: A POCTEFA; Interreg B SUDOE i Euro-MED (abans Med); Interreg C Interreg Europe, Urbact i ESPON 2030 (abans ESPON) i el programa Interreg D NextMed (abans ENI CBC MED). 

Les properes convocatòries Interreg són:

URBACT IV 
1a convocatòria de Xarxes de Plans d’Acció: del 9 de gener al 31 de març de 2023.

SUDOE i POCTEFA
Previsiblement a principis de 2023.

Interreg Europe
2a convocatòria: del 15 de març 2023 al 9 de juny 2023. S’espera que sigui similar a la 1a convocatòria.  

EURO-MED
4a convocatòria. Projectes temàtics (Strategic territorial projects): 2n semestre de 2023.

Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #83 - Novembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat