Butlletí #internacionalDiba
Novembre de 2022 - #83

Programa de Treball CE 2023

Imatge: Comissió Europea

Imatge: Comissió Europea

El Programa de Treball de la Comissió Europea 2023 pretén fer front als reptes més urgents derivats de la guerra d'Ucraïna i de la crisi energètica: reduir-ne el preu, garantir-ne els subministraments i la seguretat alimentària, i reforçar l’economia social de mercat.

Com cada tardor, la Comissió Europea presenta el seu nou programa de treball per l’any següent, amb el qual s’informa la població i els col·legiadors dels seus compromisos polítics en relació amb la presentació de noves iniciatives, la retirada de propostes pendents i la revisió de la legislació vigent. 

Pel 2023 la Comissió ha elaborat un programa audaç per fer front a les crisis actuals que afecten la vida quotidiana dels europeus, alhora que s'intensifica la transformació ecològica i digital en curs, i avançar així, vers una Unió Europea més resilient.

El programa preveu 43 noves iniciatives emmarcades en les sis línies estratègiques de mandat i que pel proper any proposen el següent:

  1. Pacte Verd Europeu: una reforma del mercat de l’electricitat europeu; la creació d'un Banc Europeu de l’Hidrogen; la reducció de residus dels sectors tèxtil i alimentaris; i una revisió de la legislació sobre el benestar animal. 
  2. Una Europa adaptada a l'Era Digital: detectar i resoldre les deficiències del mercat únic; garantir l’accés diversificat a les matèries primeres per a la resiliència digital; una revisió de la normativa de morositat; ampliar l’ús d’eines digitals en l’àmbit del Dret de Societats; la creació d’un espai de dades comú, etc. 
  3. Una economia al servei de les persones: revisió de la governança econòmica i del pressupost a mitjà termini 2021-2027; i s’actualitzarà el marc de períodes de pràctiques de qualitat per abordar qüestions com la remuneració justa i l’accés a la protecció social per impulsar la resiliència social d’Europa. 
  4. Una Europa més forta al món: s’impulsarà una estratègia de seguretat marítima;  una nova agenda per a la revitalització de les relacions amb Amèrica Llatina i el Carib; i la continuació de la cooperació amb Ucraïna, Moldàvia, Geòrgia i els països candidats dels Balcans Occidentals. 
  5. Promoció del nostre estil de vida europeu: s’actualitzarà la normativa de mobilitat per a l’aprenentatge perquè els joves puguin moure’s millor entre els sistemes educatius europeus; el reconeixement de qualificacions emeses per països tercers; es designarà el 2023 l’Any Europeu de les capacitats; es treballarà per una legislació sobre la digitalització dels documents de viatge; es promourà un enfocament global en la salut mental, i noves recomanacions sobre espais lliures de tabac. 
  6. Una nova empenta a la democràcia europea: presentació d’un paquet de la defensa de la democràcia; la creació d’una targeta europea de discapacitat; afrontar les llacunes jurídiques en la defensa i contra la discriminació ètnica o racial; s’estudiarà la possibilitat de simplificar i reduir la càrrega normativa; i s’avançarà en una racionalització del caudal burocràtic que afecta els ciutadans i les empreses.

El programa de treball de la Comissió per al 2023 és el resultat d'una cooperació estreta amb el Parlament Europeu, els Estats membres i els òrgans consultius de la UE.

Butlletí: #InternacionalDiba
Número de butlletí: #83 - Novembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat