Butlletí #internacionalDiba
Novembre de 2022 - #83

28/11: Dia de la Mediterrània

Imatge: Union for the Mediterranean

Imatge: Union for the Mediterranean

EAl 2020, els Estats membres de l’UPM van acordar declarar el 28 de novembre Dia de la Mediterrània, «oportunitat anual per promoure els intercanvis interculturals, celebrar la cooperació, abraçar la diversitat i enfortir els llaços entre les nostres dues ribes».

Celebrant la data de la conferència de 1995 que va donar peu al Procés de Barcelona i ulterior creació de la Unió per la Mediterrània (UPM), amb el Dia de la Mediterrània es vol posar en relleu tot allò que uneix, i a la vegada tot allò que caracteritza, les tan diverses societats mediterrànies, i fer valdre els espais i iniciatives de cooperació impulsats des de diferents actors mediterranis.

Per a l’ocasió, es va llançar una campanya en línia que pretén crear un impuls únic anual per donar visibilitat a les històries positives de cooperació a la regió. És una oportunitat per posar iniciar projectes i iniciatives, així com per celebrar esdeveniments, taules rodones, exposicions i festivals a tota la regió per enfortir els llaços entre les dues ribes, promoure els intercanvis interculturals i celebrar la diversitat. 

La regió euromediterrània projectada vint-i-set anys enrere, amb els seus tres pilars, polític, econòmic i humà, no ha vist la llum, i avui, més que mai, els països mediterranis han d’afrontar reptes comuns que no tenen fronteres. Els efectes de la globalització i del sistema econòmic actual es fan sentir en tota l’àrea mediterrània, colpejada per crisis socials, econòmiques, i polítiques, accentuades per les conseqüències del canvi climàtic. Pertoca a tots els països implicar-se en la superació d’aquesta situació, des de tots els nivells de govern. 

En aquest context, i des de la seva especificitat de govern local, la Diputació de Barcelona, a través de la seva Oficina de Cooperació al Desenvolupament (OCD), promou actuacions conjuntes i aliances amb ens locals mediterranis, fomentant l'enfortiment institucional i la modernització de les polítiques públiques locals per fer front als principals desafiaments globals. Algunes d’aquestes actuacions abasten el conjunt mediterrani, mentre que d’altres es desenvolupen exclusivament en països amb els quals s’han establert lligams més intensos, com ara el Marroc, Tunísia, el Líban o Jordània. 

Entre els àmbits de treball de l’OCD a la Mediterrània convé assenyalar el suport a la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i, en particular, la promoció de la participació política de les dones en l'esfera local. Destaquen, també, temàtiques com ara la gestió de les problemàtiques derivades dels fluxos migratoris des de l’àmbit local, el foment de la participació ciutadana i de la transparència en la gestió municipal, i el foment del desenvolupament econòmic des d’una perspectiva social i ambiental. Des de l’Oficina de Cooperació de la Diputació es treballa, també, per potenciar la resiliència dels ens locals mediterranis enfront de les conseqüències mediambientals del canvi climàtic, concretament, en l’àmbit de la prevenció d’incendis forestals.

El valor afegit d’aquest treball rau, sens dubte, en dues particularitats: 

En primer lloc, en la participació dels equips especialitzats de la Diputació, gràcies als quals l’expertesa de la corporació, replicada als països mediterranis del sud, arriba més enllà del seu territori, i contribueix al desenvolupament de projectes de gran qualitat tècnica. 

Destaca, en segon lloc, la participació d’ens locals de la província de Barcelona, mitjançant la seva aportació tècnica, i a vegades també financera. Aquesta implicació, a més de potenciar els projectes, comporta l’establiment de relacions enriquidores entre homòlegs d’ambdues bandes de la Mediterrània, l’intercanvi de coneixement i l'aprenentatge mutu.

Així doncs, des de l’Oficina de Cooperació de la Diputació ens afegim a la commemoració del dia de la Mediterrània, per celebrar, amb tots els nostres aliats, els fruits de les nostres col·laboracions i donar-les a conèixer. Ens hi afegim, però, sobretot, per proposar de fer-ne l’ocasió de mirar més enllà del nostre dia a dia, fer-ne el moment de cercar altres experiències i aprendre del treball impulsat des d’altres actors mediterranis, de buscar sinergies i de sumar esforços.

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #83 - Novembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat