Butlletí #internacionalDiba
Novembre de 2022 - #83

Recomanem

Estat de les ciutats i regions UE

Font: Comitè de les Regions de la UE

Font: Comitè de les Regions de la UE

Un nou informe anual del Comitè de Regions detalla la situació actual de les regions i ciutats europees, analitzant l’impacte que ha tingut sobre el món local i regional, des de la pandèmia de la COVID-19 i la guerra a Ucraïna, fins als efectes del canvi climàtic, entre altres.

El dia onze d’octubre Vasco Alves Cordeiro, president del Comitè Europeu de les Regions, va fer el seu Discurs de l’Estat de les Regions i Ciutats, identificant els reptes davant els quals es troben les regions i ciutats europees i marcant exemples de bones pràctiques per aquestes. En aquest discurs, Vasco Alves Cordeiro va presentar també l’Informe Anual 2022 sobre l’estat de les regions i les ciutats a la UE. 

Basat en estudis originals encarregats pel Comitè Europeu de les Regions, així com en investigacions acadèmiques, contribucions d'altres institucions europees i altres tipus de documents de codi obert, aquest informe recull dades empíriques que poden ser de gran utilitat per als responsables polítics en l’elaboració de les seves polítiques per fer front als principals reptes als quals s’han d’enfrontar les ciutats i regions europees. 

Aquest informe s’articula al voltant de sis capítols temàtics en què es presenten les dades empíriques més rellevants per comprendre i analitzar degudament l’impacte a escala local i regional de les problemàtiques següents: l’impacte de la invasió russa d'Ucraïna; l’impacte de la COVID-19; el canvi climàtic i la transició energètica; la cohesió econòmica, social, territorial i digital; la dimensió social en l’era post-COVID-19; i les contribucions de les autoritats locals i regionals per crear una Unió més pròxima als seus ciutadans. 

A partir d’aquestes dades i d’aquests eixos temàtics, l’informe formula set grans recomanacions principals. Primerament, demana un suport continuat a les regions i ciutats europees i ucraïneses per a fer front a les conseqüències de la guerra i augmentar la resiliència local i democràtica. 

En relació amb la crisi energètica i climàtica, el Comitè de les Regions demana un major suport als governs regionals i locals per ajudar a les comunitats amb les dificultats energètiques inevitables d’aquest hivern i recorda que cal assegurar un rol central per les ciutats i regions per tal d’abordar de forma efectiva el repte de la crisi climàtica. Amb relació a la pandèmia, l’informe recomana continuar treballant conjuntament per donar resposta als reptes derivats de la pandèmia de la COVID-19, els quals l’informe recorda que han tingut un impacte asimètric en termes territorials. 

El CdR també ressalta la importància d’establir degudament els fonaments de la política de cohesió pel futur, aplicant el principi de «no perjudicar la cohesió» (do not harm cohesion) a tota la UE polítiques mitjançant la implementació d'una avaluació sistemàtica d'impacte territorial. Finalment, l’informe destaca la necessitat d’incloure la dimensió social en totes les polítiques futures, així com el paper crucial de les administracions locals i regionals a l’hora d’implementar i fer un seguiment efectiu de les propostes de la Conferència sobre el Futur d’Europa

En aquest sentit, el Comitè de les Regions es compromet a facilitar el procés per a que aquestes propostes ajudin a crear noves mesures i estratègies que millorin la dimensió territorial i de cohesió de totes les polítiques europees, així com que contribueixin a millorar els canals participatius democràtics dels que disposa la població per construir un millor futur per Europa.

[+] Informació sobre l’Informe Anual sobre l’estat de les regions i les ciutats

Butlletí: #InternacionalDiba
Número de butlletí: #83 - Novembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat