Butlletí #internacionalDiba
Febrer de 2023 - #86

Recomanem

ECOadapt50 i Comunitat Mediterrània

Imatge: Shutterstock

Imatge: Shutterstock

La Diputació segueix la línia estratègica de participació en projectes europeus: continuarà liderant la Comunitat Mediterrània de Turisme Sostenible, i coordinarà el projecte eCOadapt50, una iniciativa sobre el canvi climàtic.

El projecte eCOadapt50 és una de les principals iniciatives que treballarà l’adaptació al canvi climàtic de Catalunya i que està cofinançada pel programa LIFE de la Comissió Europea, amb un pressupost de 19 milions d’euros. Implicarà directament el 42% del territori i un terç de la població. L’eCOadapt50 tindrà una durada de 8 anys, així com un consorci integrat per 24 socis i 2 entitats associades.

Un dels objectius és generar coneixement precís sobre els efectes del canvi climàtic en aquests sectors: reducció de la quantitat i la qualitat de l’aigua, major freqüència d’episodis de calor, augment del risc d’incendis, reducció de la innivació, canvis en la productivitat agrària i de la qualitat dels productes, pèrdua de biodiversitat, canvis al sòl, canvis morfològics a la línia costanera i al nivell del mar, així com la reducció de la productivitat de l’activitat pesquera.

El projecte es presentarà durant el V Fòrum sobre medi ambient i món local, que es realitzarà els dies 28 de febrer i 1 de març al Centre de Congressos del Tecnocampus Mataró-Maresme. Comptarà amb la participació de professionals reconeguts de l’escena nacional i internacional de l’àmbit de la sostenibilitat.

Per altra banda, la Diputació de Barcelona continuarà liderant fins a 2029 la nova Comunitat Temàtica de Turisme Sostenible del programa Interreg Euro-MED, anomenada Community4Tourism, que té altres set socis, entitats i organismes de diferents països del Mediterrani: la Universitat de Tessàlia (Grècia), l'Euroregió Adriàtica Iònica (Croàcia), la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes Conferència de Regions Perifèriques del Mediterrani (França), la xarxa NECSTouR (Bèlgica), la xarxa d’Universitats del Mediterrani (Itàlia), Plan Bleu (França) i la Universitat de Tirana (Albània).

Community4Tourism s’estructura al voltant de dues activitats principals: la creació de la plataforma Join the Med, com un pol de coneixement i capacitació que recollirà recursos de projectes passats, presents i futurs d’interès per al sector turístic; i, en segon lloc, la creació de quatre clústers temàtics organitzats al voltant dels quatre objectius específics del programa (innovació, economia circular, canvi climàtic i protecció de la biodiversitat) com a espais en els quals generar diàleg entre projectes, institucions i agents del Mediterrani, i en els quals crear les condicions adequades per transferir i donar visibilitat als projectes cap a altres beneficiaris. Amb aquestes eines, Community4Tourism espera generar una massa crítica d’agents al Mediterrani que col·labori en els reptes presents i futurs del sector turístic, oferir a aquests agents informació, eines i coneixement de qualitat i, per últim, posicionar-se com a interlocutor de referència per a la definició de polítiques turístiques i en l’aplicació de fons europeus per al turisme al Mediterrani.

El projecte eCOadapt50 respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 «Energia assequible i no contaminant», 11 «Ciutats i Comunitats sostenibles», i 13 «Acció climàtica» i la Comunitat Mediterrània al número 8 «Treball digne i creixement econòmic». Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #86 - Febrer de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat