Butlletí #internacionalDiba
Març de 2023 - #87

25 anys de l’Oficina a Brussel·les

Imatge: Diputació de Barcelona-Oficina de Brussel·les

Imatge: Diputació de Barcelona-Oficina de Brussel·les

Enguany la Diputació de Barcelona celebra vint-i-cinc anys de presència a la capital d’Europa portant la veu dels municipis de la província als debats i polítiques de la UE i constatant que la proximitat a les institucions europees ha estat clau per millorar les polítiques públiques locals. 

La Diputació de Barcelona va obrir el 1998 una oficina a la capital d’Europa per portar la veu local als debats i a les polítiques de la Unió. Al llarg d’aquests anys s’ha consolidat el treball de suport a projectes municipals i de la corporació, s’han captat fons europeus, i avançat en apropar al territori el projecte europeu. 

Per celebrar aquest aniversari, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va desplaçar-se a Brussel·les el 20 de febrer per visitar l’oficina de la Diputació i reunir-se amb la seva responsable. El balanç dels vint-i-cinc anys ha estat molt positiu. La proximitat a les institucions europees ha estat clau accedir a informació privilegiada i teixir una xarxa d’actors estratègics i consolidar contactes que han permès millorar l’acció d'incidència al llarg dels anys en polítiques rellevants pel territori. La Diputació de Barcelona s’ha consolidat com un actor rellevant, reconegut i legitimat per representar el seu territori en els debats europeus. Cal destacar que la corporació i els municipis han participat a més de 134 consultes des del 2017 per incidir en el procés de presa de decisions de la UE.

La proximitat ha estat un factor essencial per captar oportunitats, aprendre d’altres territoris i difondre i visualitzar les bones pràctiques locals. En aquest sentit, projectes com la Xarxa URBAL núm.12 sobre la promoció de dones electes locals entre la UE i  Amèrica Llatina (AL); l’Observatori de la cooperació descentralitzada local entre la UE i AL; el lideratge en la iniciativa del Pacte de les Alcaldies, l’Estratègia Europea de l’Esport i la iniciativa BELC Building Europe with Local Councilors, són alguns dels èxits d’aquest període.

Afegir també que l’experiència dels tècnics de Brussel·les ha permès formar electes i tècnics municipals al llarg dels anys gràcies a la seva participació en accions formatives. En aquest sentit, s’han organitzat diversos cursos de formació a Brussel·les, visites d’estudi i formacions virtuals els darrers anys. Es pot afirmar que aproximadament uns 700 electes i tècnics municipals han passat per l’oficina de la Diputació de Barcelona a Brussel·les al llarg dels darrers vint-i-cinc anys.

L’Oficina de la Diputació de Barcelona a Brussel·les preveu reforçar totes aquestes línies de treball, ja que les aliances i l’accés a la informació de primera mà continuen sent claus per l’èxit de les accions d’incidència davant les institucions europees; les relacions humanes continuen sent irreemplaçables i el treball en xarxa es manté fort. Des de la corporació es continuarà treballant per defensar millors i nous mecanismes de participació pels governs locals en el procés de presa de decisió de la normativa europea que impacta de ple en els nostres pobles i municipis.

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #87 - Març de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat