Butlletí #internacionalDiba
Març de 2023 - #87

XXV Trobades Municipals Europees

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Els passats 1 i 2 de març, la Direcció de Relacions Internacionals va celebrar la XXV edició de les Trobades Municipals Europees, tot un èxit de participació amb més de 100 representants tècnics i polítics de tot el territori. 

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional, en col·laboració amb la Representació de la Comissió Europea i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, va celebrar els dies 1 i 2 de març les XXV Trobades Municipals Europees; un espai de debat i d’intercanvi creat per aprofundir en la reflexió sobre el paper dels governs locals en el procés de construcció europea, que parteixen del llegat de les Jornades d’Europa que la Direcció de Relacions Internacionals celebra anualment des de fa més de dues dècades.

Per aquesta edició, es va proposar fer una reflexió conjunta al voltant dels reptes de present i de futur dels governs locals europeus, tres anys després de l’inici de la pandèmia, que va impactar de manera molt directa en les ciutats. Però els efectes de la pandèmia no han estat l’únic repte major que s’ha hagut de gestionar des dels governs locals. El context actual està marcat per múltiples crisis interconnectades que posen a prova la capacitat dels municipis europeus per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i dels agents del territori. 

Prenent en consideració aquest escenari, des de la Direcció de Relacions Internacionals, es va voler dedicar aquestes Vint-i-cinquenes Trobades Municipals Europees a generar un intercanvi internacional entre representants d’ens locals europeus, el món acadèmic, institucions i entitats europees al voltant del present i de les perspectives de futur dels governs locals europeus.

Les jornades van comptar amb planell de representants locals i d’experts d’alt nivell amb els i les representants de les regions de Hannover, de Brussel·les-regió capital i d’Iaşi (Romania), així com de la ciutat metropolitana de Torí i de Mollet del Vallès, Gavà, Vic, Vilanova i la Geltrú i Gironella. També van participar experts d’institucions acadèmiques i de recerca com la London School of Economics i l’Institut Europeu d’Administració Pública, així com representants de la Comissió Europea, del Consell Europeu de Municipis i Regions i dels punts de contacte nacionals dels programes europeus Horitzó Europa i LIFE. 

Durant els dos dies de Trobades, ponents i assistents van reflexionar sobre les diferents crisis que impacten en els municipis i les ciutats europees i, alhora, van compartir experiències i aprenentatges. Les aportacions van ser de gran valor i van permetre conèixer de primera mà les diferents realitats locals que es viuen arreu d'Europa. Així mateix, es van establir noves xarxes de contactes i coneixements, que ben segur contribuiran a enriquir les polítiques públiques i els projectes dels ens locals de la província de Barcelona.

També es va tenir l'oportunitat d'aprofundir en les polítiques i els instruments que la Unió Europea posa a disposició dels ens locals; des dels fons de la política de cohesió, a diferents programes competitius gestionats per la Comissió Europea com són Horitzó Europa i LIFE. 

Una de les principals conclusions de les Trobades és que, és als municipis on s’acaben implementant les polítiques i finalment són els ens locals les administracions amb capacitat de reaccionar de manera ràpida, imaginativa i eficaç per atendre les necessitats de la ciutadania i els agents del territori davant dels efectes de greus crisis. En aquest sentit, el treball coordinat de tots els actors és fonamental per fer front a les situacions complexes que ens afecten a tots i totes com a societat, i que és a través d’una governança territorial i multinivell real que aconseguirem una Europa més sostenible, justa i inclusiva.

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #87 - Març de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat