Butlletí #internacionalDiba
Març de 2023 - #87

Nova publicació de l’Observatori

Imatge: Observatori de Cooperació Descentralitzada

Imatge: Observatori de Cooperació Descentralitzada

L’Observatori de Cooperació Descentralitzada publica un nou estudi: Repensar la cooperación descentralitzada en un contexto de incertidumbres y transiciones múltiples.

L'estudi és fruit de la darrera Conferència, celebrada a Barcelona l’any 2022. La VIII Conferència de l’Observatori anomenada Repensar la cooperación descentralitzada en un contexto de incertidumbres y transiciones múltiples, va aglutinar més de 100 persones d’Europa i d’Amèrica Llatina, representants d’ens locals, entitats de justícia global, acadèmia, tercer sector, activistes i persones expertes en cooperació descentralitzada. Durant els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol de 2022, a Barcelona, es va posar a debat com situar la cooperació descentralitzada en el context actual de múltiples transicions. Aquest diàleg es va estructurar en tres tallers: agenda, actors i modalitats, i va partir d’un primer document base, que va elaborar l’associació Phare-Territorios Globales. La trobada va donar lloc a una sèrie de conclusions i recomanacions, sobre com la cooperació descentralitzada hauria de situar-se, per contribuir a abordar els reptes actuals i contribuir a transitar cap a un nou model de desenvolupament just, multidimensional i sostenible. La trobada també va servir per situar el nou full de ruta de l’Observatori de Cooperació Descentralitzada. Vista la riquesa del debat col·lectiu, hem elaborat de la mà de Phare -Territorios Globales, un estudi que desenvolupa amb més profunditat, el document base inicial i incorpora moltes de les aportacions de les persones participants, així com les conclusions i recomanacions de la conferència. 

Com veureu en la publicació, els debats reforcen el paper de la cooperació descentralitzada per avançar en polítiques públiques locals transformadores, que posin en el centre la garantia de tots els drets humans, la vida de les persones i del planeta, redueixi les desigualtats i s’avanci cap a la justícia global. I per fer-ho, s’aposta per l’impuls de les relacions de cooperació descentralitzada sota una lògica horitzontal, de confiança mútua i allunyada de la mirada Nord-Sud assistencial, jeràrquica i neocolonial. A més, es defensa i subratlla la necessitat de dotar-nos d’una cooperació descentralitzada inclusiva, que faciliti la gestió relacional, col·laborativa i corresponsable amb tots els actors del territori i la seva ciutadania. 

Aprofitem aquest espai per agrair les aportacions de totes les persones que van participar en la VIII Conferència, les quals han estat fonamentals per l’elaboració d’aquest estudi i contribuir al pensament col·lectiu.

Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #87 - Març de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat