Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2020 - #101

El Servei de Salut Pública informa

Nova versió de l'app Mosquito Alert

© Mosquito Alert

© Mosquito Alert

Els mosquits són animals molestos. Tothom coincideix en aquesta observació perquè tothom els ha patit més o menys a l’estiu. Però a més de representar una molèstia també poden suposar un problema de salut pública per la seva capacitat de transmetre malalties d’origen víric com ara el dengue, Chikungunya, Zika i la febre del Nil Occidental que aquest estiu va saltar als medis pel brot que va haver-hi a Andalusia. A Barcelona, Espanya i Europa en general, la ciutadania s’havia oblidat de pensar en els mosquits com un problema de salut pública més enllà de per les molèsties que ocasionen les seves picades, tot i que durant mil·lennis les poblacions europees de la mediterrània van estar exposades a brots de malària, i més tard van patir brots de febre groga i dengue. Amb l’arribada, el 2004, del mosquit tigre (Aedes albopictus), originari del sud-est asiàtic que ha substituït els forats dels arbres dels seus boscos tropicals originals, per les jungles urbanes de les nostres ciutats i essent un bon transmissor dels virus del dengue, Chikungunya i Zika, els quals poden transmetre’ls si abans s’han infectat picant a una persona infectada pel virus. Cap d’aquestes malalties són endèmiques a Europa però els virus poden arribar amb els viatgers i un cop aquí, el virus podria ser transmès d’aquesta persona a una altra mitjançat la picada d’un mosquit tigre. Sense el mosquit tigre, la transmissió local no seria possible. Però des de la seva introducció i expansió per Europa, els casos locals d’aquestes malalties han anat en augment des del 2010. Així Croàcia, Itàlia, França i Espanya han registrat en el darrers anys casos de transmissió local de dengue augmentant la preocupació per aquest mosquit com un problema de salut pública que fa necessària la seva vigilància i control. Davant aquesta realitat al 2014 va néixer la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Mosquito Alert apropa la gestió d’un problema de salut pública a la ciutadania

Des de llavors amb l’aplicació de mòbil Mosquito Alert qualsevol persona pot contribuir a la vigilància i estudi del mosquit tigre. Mosquito Alert aprofita les noves tecnologies i el poder de la ciència ciutadana per aconseguir una vigilància global i en temps real dels mosquits. Supervisar la seva distribució, abundància i patrons d’activitat amb mitjans tradicionals és molt costós per cobrir grans àrees durant molt de temps, i es aquí on la ciència ciutadana basada en telefonia mòbil pot contribuir a la seva vigilància complementant els mètodes tradicionals. A més d’obtenir informació, la ciència ciutadana apropa les persones a la gestió d’un problema de salut pública alhora que estableix un canal de comunicació entre ciutadans, científics i gestors de la salut pública.

L’èxit dels primers anys ha fet que la plataforma evolucioni per ajustar-se un cop més a la realitat del moment, per aquesta raó a la tardor Mosquito Alert ha estrenat una nova App que ha de permetre rastrejar al mosquit tigre i altres espècies de mosquits d’interès sanitari que estan colonitzant o poden amenaçar Espanya i Europa, així com estudiar els seus riscos amb la participació ciutadana. Des de 2014 els ciutadans han informat de més de 18.300 observacions de mosquits que s’han utilitzat per fer un seguiment efectiu de l’expansió del mosquit tigre (Aedes albopictus). Les fotos pujades pels usuaris també van permetre la detecció primerenca a Espanya d’una nova espècie invasora: el mosquit del Japó (Aedes japonicus). Aquesta nova versió permet als usuaris informar sobre cinc espècies diferents que preocupen a Europa: el mosquit tigre (Aedes albopictus), el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti), el mosquit del Japó (Aedes japonicus), el mosquit de Corea (Aedes koreicus) i el mosquit comú (Culex pipiens). Els quatre mosquits Aedes són espècies invasores a diferència del mosquit comú que és una espècie nativa i transmissora del virus del Nil Occidental (VNO).

L’aplicació també permet als participants proporcionar informació sobre l’activitat dels mosquits, podent notificar quan són picats per un mosquit, una opció que no estava present en la versió anterior de l’app. La informació sobre les picades és molt important perquè permetrà comprendre millor les interaccions entre mosquits i humans, que és precisament per on poden circular els virus. Amb tota la informació recollida Mosquito Alert podrà avaluar millor el risc de transmissió de malalties com ara, el dengue o el Zika dins del projecte seleccionat en la Convocatòria de Salut de la Fundació “la Caixa” Big Mosquito Bytes, en el que participen científics del CEAB-CSIC, UPF, el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) CIBERSP/ISCIII, l’Institut Max Planck de Demografia i el CREAF.

Podeu visitar la web per a més informació sobre la plataforma Mosquito Alert i descarregar l’app per participar-hi.

Alex Richter-Boix
Àrea de Comunicació de Mosquito Alert CREAF, Espanya

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #101 - Desembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS