© Shutterstock.com / Giuseppe Elio Cammarata
Reflexionar sobre la conducta adolescent i jove vers el consum d’alcohol, i alhora donar a conèixer estratègies que s’estan duent a terme en el nostre territori per prevenir i reduir els efectes negatius del consum d’alcohol en aquest col·lectiu en l’actual situació de pandèmia, ha estat l’objectiu d’aquesta sessió, que es va fer en línia el passat 26 de novembre.
En la jornada es va comptar amb l’assistència de 85 persones procedents d’àmbits diversos: el municipal amb participants de salut pública, joventut i serveis socials principalment; personal procedent d’entitats que treballen amb joves i professionals d’altres administracions. La sessió, tot i ser en línia, va permetre crear un espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències sobre el comportament de la gent jove en relació al consum d’alcohol durant la desescalada i amb el retrobament amb les seves amistats.
Va obrir la jornada en Fran Rojas, educador social amb 20 anys d’experiència en el treball amb joves i adolescents, amb la ponència Si jo et dic no, tu diràs sí. Entendre el cervell adolescent per saber com acompanyar, amb la que va fer reflexionar a les persones assistents sobre la importància d’escoltar i acompanyar a la gent jove generant espais acollidors on trobin adults de referència.
A continuació es va donar veu a tres entitats: Quantum, Joves per la Igualtat i la Solidaritat i Mediare, que treballen en la prevenció del consum d’alcohol amb joves. Les seves intervencions van tenir un doble objectiu: compartir amb el públic la manera com han adaptat les seves actuacions des que va entrar en escena la COVID-19 i traslladar la vivència de la gent jove en aquesta situació tan complexa: “Amb resignació, estem enfadats, no tot és culpa nostra”; mostra com se senten i com estan portant totes les restriccions que comporta la pandèmia.
Per finalitzar la sessió es van compartir 4 experiències municipals que s’han desenvolupat els darrers mesos en els municipis de Mataró, Pineda de Mar, Berga i els que comparteixen el Pla de Prevenció de Drogues i Promoció de la Salut C17 (l'Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, Les Franqueses del Vallès, La Garriga i Tagamanent). Aquestes experiències han posat de manifest la importància d’identificar les conductes de risc que s’estan donant en relació al consum d’alcohol i la necessitat de sensibilitzar al jovent sobre la importància de gaudir d’un oci segur i saludable.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #101 - Desembre 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat