© Shutterstock.com / Valentyn Volkov
El llimoner o la llimera (Citrus limonum) és un arbre fruiter perenne de la família de les rutàcies i del gènere cítric. La llimona, el seu fruit, és rodona, lleugerament allargada i amb la pell gruixuda, de color groc brillant quan està madura. A l’interior, la seva polpa és sucosa i de color groc pàl·lid, i està dividida en grills amb un sabor àcid.
Es creu que el llimoner és originari del sud d’Àsia (Índia i Paquistan). A la Península Ibèrica el van introduir els àrabs i es va estendre per tot el Mediterrani durant l’Edat Mitjana, arribant al Nou Món de la mà de Colon. Avui dia, es considera el cítric més cultivat, amb presència als cinc continents. A l’Estat Espanyol, les regions on més es cultiva són: Catalunya, València i Murcia i la seva major producció es dona entre la tardor i la primavera.
El seu component principal és l’aigua i destaca pel seu contingut d’àcid cítric, de vitamina C i dos tipus d’antioxidants: els bioflavonoides i els betacarotens, que actuen per prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures. També conté calci, àcid fòlic, vitamines B1, B2, B3 i B5, minerals com el ferro, magnesi, fòsfor, potassi, zinc així com sucre, hidrats de carboni i fibra dietètica. Tots aquests components han contribuït a que popularment se’l consideri com un aliment amb propietats remeieres.
Es coneixen les seves propietats saludables des de temps immemorials. Va ser un bon aliat en la lluita contra l’escorbut i també es va fer servir per combatre el tifus. Actualment és un bon complement en els tractaments de refredats, per guarir ferides a la boca, afavorir la digestió o per tallar diarrees, entre d’altres, ja que és un dels fruits que més aplicacions medicinals té.
La llimona és una fruita molt utilitzada a la cuina, que es conserva perfectament durant setmanes a temperatura ambient, i dins de la nevera fins a un mes. La seva pell s’utilitza per aromatitzar olis, marinats, vinagretes i fins i tot sal i sucre. Tanmateix en l’àmbit de la rebosteria es fa servir per potenciar l’aroma de bescuits, sorbets i gelats.
A nivell gastronòmic, aquest aliment refrescant, el trobem en begudes, postres i receptes de tot tipus. És molt utilitzat per acompanyar el peix al forn, per enriquir arrossos, per condimentar amanides, per realçar el gust de plats com els musclos al vapor i per donar un toc fresc a molts altres plats.
Gaudiu dels aliments de temporada, i per aconseguir l’equilibri, recordeu, fruites i verdures 5 al dia.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #102 - Gener 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat