Butlletí EspaiS@lut
Gener 2021 - #102

El Servei de Salut Pública informa

El Projecte Entorn urbà i salut a les II Jornades d’urbanisme i gènere

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

L’auditoria urbana de gènere i salut (AUGiS) del POUM d’Olesa de Montserrat a debat en la taula rodona sobre experiències d’urbanisme feminista als pobles.

La Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats va participar el passat 15 de desembre en la primera de les jornades de tres dies de durada organitzades per Zaida Muxí, Col·lectiu Punt 6 i amb el suport de la Diputació de Barcelona, com a segona edició de la jornada "Urbanisme i gènere. Una visió necessària per a tothom", commemorant el quinzè aniversari de la seva celebració.

La jornada pretenia reflexionar, compartir i avaluar els avanços de l’urbanisme feminista des del 2005, per visibilitzar els reptes pendents i consensuar noves maneres d’abordar-los, per integrar definitivament els seus principis bàsics en la pràctica urbanística local.

El Servei d’Urbanisme va exposar l'experiència del POUM d’Olesa de Montserrat, com a projecte pilot en la triangulació dels conceptes “urbanisme, salut i gènere”, mitjançant la lectura transversal en clau “salut” de la metodologia proposada per Col·lectiu Punt 6 en la seva Auditoria Urbana de Gènere.

L'experiència s’emmarca en la tasca que el servei d’urbanisme desenvolupa en el grup de treball transversal corporatiu d’Entorn urbà i salut, que promou i fomenta entorns urbans saludables, però a més a més, s’aproxima a la mirada de gènere des del convenciment de l’ús diferenciat de l’entorn, segons el rol “de gènere” que es desenvolupa dintre de la societat.

L’AUGiS per l’elaboració de propostes i criteris pel POUM finalitza en el document per aprovació inicial, amb una proposta metodològica pionera que caldrà posar a prova en d’altres territoris per comprovar la seva viabilitat, però que ha permès impregnar dels conceptes de gènere i salut, la totalitat dels continguts del document de planejament.

Finalment s’avaluen les propostes del POUM des d’aquesta doble perspectiva localitzant les actuacions a potenciar pel seu impacte positiu en clau gènere i salut sobre les persones, però també subratllant els punts d’alerta, o aquelles actuacions que convindria reconduir de cara al document per aprovació provisional, per garantir un POUM veritablement feminista i saludable.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #102 - Gener 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS