Butlletí EspaiS@lut
Gener 2021 - #102

El Servei de Salut Pública informa

Reial Decret 1086/2020 de flexibilització en matèria d'higiene alimentària

© Shutterstock.com / Dragana-Gordic

© Shutterstock.com / Dragana-Gordic

El passat 11 de desembre va entrar en vigor el Reial Decret 1086/2020, de 9 de desembre de 2020, pel qual es regulen i flexibilitzen determinades condicions d'aplicació de les disposicions de la Unió Europea en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris i es regulen activitats excloses del seu àmbit d'aplicació.

Aquesta nova norma fomenta el subministrament directe d’aliments del productor al consumidor final escurçant els circuits de comercialització, i així contribuir a obtenir sistemes agroalimentaris més sostenibles i a impulsar l’economia dels petits productors i del món rural.

En aquest sentit, aquest nou RD desenvolupa la flexibilització plantejada en diversos reglaments del “paquet d’higiene”, en alguns requisits exigibles als petits productors agroalimentaris i a altres empreses i productes. També regula altres activitats no incloses en la normativa de la Unió Europea, i estableix altres mesures que contribueixen a la correcta i homogènia aplicació de la normativa de la UE a Espanya. A més, centralitza i actualitza en una única norma les mesures de seguretat alimentària que fins ara es trobaven regulades en diverses normatives espanyoles i que ara deroga, com és el cas del Reial Decret 640/2006.

En conseqüència, les disposicions del nou Reial Decret afecten a l’administració local principalment en els següents punts :

  • Permet el subministrament de carn d’aus i de conill del productor al consumidor final a través de vàries vies, entre elles als mercats i a establiments minoristes, ambdós situats fins a 100 km de distància del productor. La informació que el productor haurà d’aportar al comprador és: el seu número de RGS on consti l’autorització per sacrificar a l’explotació, la descripció de la mercaderia, el pes net i la data de sacrifici. El productor haurà de tenir l’autorització per sacrificar a l’explotació, en el lloc de venda i a disposició de l’autoritat sanitària.
  • També permet que el productor o caçador subministrin directament petites quantitats de carn de caça a minoristes que es trobin dintre del municipi o de la zona que defineixi l’autoritat sanitària. La carn haurà de portar la identificació “VENDA LOCAL” i el número de registre de l’establiment, sobre el producte o envàs o embalatge. I la informació que el productor haurà d’aportar al comprador és el número de registre de l’establiment, la descripció de la mercaderia, el pes net i la data de caça. A més, haurà de registrar les quantitats, les dates i els minoristes als quals ha subministrat, i tenir aquest registre a disposició de l’autoritat sanitària.
  • Regula la comercialització de llet crua per a la venda directa al consumidor final, que ha de realitzar-se per part d’establiments autoritzats i inscrits al RGS. La llet crua s’ha de vendre envasada amb un dispositiu de tancament que impedeixi la contaminació i etiquetada amb la data caducitat (fins a 3 dies després de la munyida) i les indicacions “Llet crua sense tractament tèrmic: Consumir únicament després de bullir durant almenys 1 minut” i “Conservar en refrigeració entre 1 i 4ºC”. Els minoristes podran comprar la llet crua directament a les explotacions ramaderes autoritzades que compleixin tots els requisits establerts a la norma, i podran utilitzar llet crua com a ingredient només si la bullen o sotmeten a tractament culinari equivalent. No obstant, els menjadors col·lectius no podran utilitzar llet crua per a la població de risc.
  • Relaciona les espècies de cargols que poden comercialitzar-se, els quals hauran de mantenir-se vius, sense signes de malaltia i nets de terra i sorra. 
  • També estableix que els menjadors col·lectius socials i les empreses que ofereixin banquets de mínim 40 comensals han de disposar de menjars testimoni de la següent manera: cal recollir-los després de l’elaboració, han de representar els diferents menjars preparats servits, en una quantitat equivalent a una ració individual de mínim 100g, s’han d’identificar i datar i s’han de conservar a màxim 4ºC durant mínim 7 dies.
  • Per finalitzar, la norma considera que la distribució local és aquella que es realitza fins a 100 km de distància i fins a 3.500kg de producte. I reforça que la distribució de minorista a minorista pot fer-se sempre que:
    • El minorista subministrador disposi d’instal·lacions i equips adequats
    • No poden subministrar a empreses amb RGS
    • Es faci dintre del municipi o zona definida per l’autoritat sanitària
    • Sigui una activitat marginal en termes tant econòmics com de producció.

En definitiva aquest reial decret conté diverses mesures d’acord amb l’estratègia de la Comissió Europea “De la granja a la taula” per un sistema alimentari més saludable i sostenible, amb l’objectiu de fer més rentables les petites produccions d’aliments i fomentar el consum de proximitat.

Enllaç al Reial decret 1086/2020:

https://www.boe.es/boe/dias/2020/12/10/pdfs/BOE-A-2020-15872.pdf

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #102 - Gener 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS