Butlletí EspaiS@lut
Gener 2021 - #102

El Servei de Salut Pública informa

El que hem après del Seminari “Ciutat i Salut” de la CUIMPB

© Shutterstock.com / Zentangle

© Shutterstock.com / Zentangle

Els matins dels dies 1, 2 i 3 de desembre, es va realitzar aquest seminari organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMPB) - Centre Ernest Lluch, i la Diputació de Barcelona (Servei d’Urbanisme i de Salut Pública).

La qualitat i la diversitat dels ponents, amb una direcció compartida per una salubrista, la Dra. Marina Geli, i un urbanista, el Dr. José Fariña, aportava d’entrada una garantia d’èxit. Va tenir un seguiment actiu de gairebé 290 persones, amb un perfil divers: arquitectes i urbanistes, però també professionals de la salut pública, politòlegs, sociòlegs i ambientòlegs.

El seminari ha enfatitzat la necessitat d’aprofitar la crisi sanitària i social derivada de la COVID-19 com una oportunitat per impulsar polítiques de planificació de la ciutat més saludables. De fet, la història ha evidenciat que les grans transformacions urbanes s'acceleren en moments convulsos, alhora que la epidèmia ha fet aflorar les carències de la ciutat consolidada, tot agreujant les desigualtats socials.

Cal anar més enllà de la normativa (urbanística i d’habitatge), per incorporar allò que l'evidència científica ja ha demostrat; en definitiva, cal passar de recomanacions o bones pràctiques a exigències legals d'allò que s’ha demostrat que influeix sobre la nostra salut.

És del tot imprescindible la solidaritat i coherència interterritorial front a l'excessiva atomització i fragmentació del territori, replantejant un urbanisme “local” que no pot continuar aliè a les lògiques de funcionament de les diferents disciplines sectorials, entre elles la salut, que no atenen a límits municipals.

El consens ha estat clar entorn a l'eficàcia de polítiques realment transversals, multidisciplinàries, que permetin projectes i programes integrals, amb incidència real local i sostenible en el temps, però també amb més i millor comunicació interna (dintre i entre administracions) i externa (amb la ciutadania).

En definitiva, la salut pot ser el motor del canvi, ja que facilita una argumentació inapel·lable, d’afectació directa a tots i cadascun dels usuaris dels entorns urbans, per possibilitar aliances entre política, món professional i ciutadania.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #102 - Gener 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS