Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2021 - #103

Destacat

Catàleg de serveis 2021-2023

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

El passat 28 de gener es va aprovar el nou Catàleg de serveis 2021-2023 i la Convocatòria del Catàleg 2021 del Pla de Concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, així com el règim que regula i fixa els seus criteris de sol·licitud i gestió.

L’estructura de l’oferta del Servei de Salut Pública en el marc del Catàleg 2021 es concreta en 6 recursos econòmics i 8 tècnics i materials destinats a donar suport als ens locals en el desenvolupament de les competències que tenen assignades en matèria de salut pública, prioritàriament aquelles de caràcter obligatori.

Llegir més

Pel que fa als recursos econòmics es mantenen els ajuts per promoció de salut, plans locals de salut, animals de companyia i millora d’infraestructures per garantir la qualitat de l’aigua de consum humà. Com a novetat important, s’han fusionat els antics recursos Sanitat ambiental, Seguretat alimentària i Seguretat i salubritat a les platges en un de nou: Protecció de la salut. També, l’ajut de plans locals de salut s’ha obert a tots els municipis i s’incorpora com a concepte subvencionable l’adaptació d’aquests plans a l’abordatge de crisis sanitàries.

El termini de finalització de sol·licitud dels recursos econòmics finalitza el 4 de març, amb l’excepció del recurs de millora d’infraestructures per garantir la qualitat de l’aigua de consum humà que el termini de sol·licitud finalitza el 30 de setembre.

Per altra banda s’ha creat un nou recurs: Plans de contingència en salut pública local per a fer front a la COVID-19. Aquest recurs és un fons de prestació consistent en una aportació econòmica per ajudar als municipis a definir el seu propi Pla de contingència a partir de les directrius recollides al document “Bases per a elaborar Plans de Contingència dels Serveis municipals de Salut Pública per fer front a la COVID-19”, resultat del procés de diagnosi i debat promogut pel Servei de Salut Pública. En aquest cas, no cal presentar sol·licitud, sinó que els ajuntaments beneficiaris rebran notificació de la quantitat que els serà assignada.

Els recursos tècnics i materials segueixen sent de prestació continuada, amb una única sol·licitud vàlida per tot el mandat. Es mantenen els recursos destinats al control sanitari d’establiments alimentaris, piscines, establiments de tatuatge i pírcing i instal·lacions de baix risc susceptibles de transmetre la legionel·la. Els municipis que van sol·licitar qualsevol d’aquests recursos l’any 2020, no cal que ho tornin a sol·licitar, perquè es va aprovar automàticament pels anys 2021, 2022 i 2023. En el cas d’aquells que ho sol·licitin aquest 2021 (si no ho van fer l’any 2020), s’aprovarà el suport també fins a 2023 i no caldrà cap més sol·licitud.

Enguany s’afegeixen al catàleg XGL els recursos Activitats d’educació per a la salut, Informes d’indicadors de salut local (ISL) i Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO.

Pel que fa específicament a les Activitats d'educació per a la salut, recurs que passa a ser també de prestació continuada, com la resta de recursos materials, té peculiaritats en la seva gestió, atès que les activitats concretes es gestionaran, com ja es venia fent, el darrer trimestre de l’any. Però, és molt important que tots els ens locals que vulguin realitzar activitats al 2022 i 2023, o els que ja tenen assignades activitats pel 2021, formalitzin la seva sol·licitud aquest 2021. Tots aquells ajuntaments que presentin sol·licitud rebran a la tardor informació de les activitats d’educació per a la salut que se’ls oferirà per a l’any 22.

En quant als informes d’indicadors de salut local, els ajuntaments que fins ara rebien l’informe d’ofici, hauran de fer la sol·licitud enguany a través del Catàleg, i anualment se’ls hi lliurarà fins al 2023.

Pel que fa als recursos tècnics i materials, es podran presentar sol·licituds fins el 30 de setembre, amb l’excepció dels nous recursos, Activitats d’educació per a la salut, Informes d’indicadors de salut local (ISL) i Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO, que es poden sol·licitar fins a 31 de desembre.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #103 - Febrer 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS