Butlletí EspaiS@lut
Març 2021 - #104

El Servei de Salut Pública informa

2021 Any Internacional de les Fruites i Verdures

© FAO

© FAO

La fruita i la verdura són la base d’una alimentació equilibrada ja que ens aporten les vitamines, els minerals, la fibra i altres substàncies necessàries per al correcte funcionament del nostre organisme. Però malgrat els beneficis que ens aporten, encara hi ha un consum deficient per part de la població, ja que una gran part d’ella no menja la quantitat diària recomanada ni de fruita ni de verdures i hortalisses per mantenir una alimentació saludable.

Les fruites i verdures ofereixen un ampli ventall de beneficis per a la nostra salut: enforteixen el sistema immunològic, combaten la desnutrició i ajuden a prevenir malalties no transmissibles, per aquest motiu haurien de ser part essencial d’una dieta diversificada i saludable. L’OMS assenyala que una ingesta insuficient d’aquests productes és un dels 10 factors principals de risc de mortalitat a nivell mundial. Per tant, l’evidència recomana el consum d’una quantitat mínima de 5 racions al dia de fruita i verdura per mantenir una dieta saludable.

Per donar un pas endavant en la sensibilització de la importància d’aquests productes en la l’alimentació humana, l’Assemblea General de les Nacions Unides per a l’alimentació i l’agricultura (FAO) ha declarat el 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i Verdures amb l’objectiu de:

  • Conscienciar sobre els beneficis per a la salut de consumir fruita i verdura.
  • Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures,
  • Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris d’aquests productes.
  • Difondre bones pràctiques en relació a aspectes com el suport als sistemes alimentaris sostenibles en la producció, el transport, l’emmagatzematge, el comerç, el processament, el reciclatge i la reducció del malbaratament d’aquests aliments a les llars, així com també en la integració dels petits agricultors i agricultores en les cadenes de producció i distribució.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) contribueix a aquesta campanya amb la creació d’un espai web en el que es recolliran aquelles iniciatives que es posin en marxa al llarg de l’any, en línia amb els objectius de l’Any internacional de la fruita i la verdura. Aquest espai inclourà notícies, enllaços cap a recursos científics, receptes i material divulgatiu en diferents formats per promoure el consum de fruites i hortalisses. Així mateix, també disposarà d’una secció que desmuntarà mites relacionats amb les fruites i hortalisses, des dels punts de vista nutricional, gastronòmic i de seguretat alimentària, entre d’altres.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, per la seva banda, en l’àmbit de l’alimentació també incideix en la promoció del consum de fruita i verdura a través de material divulgatiu, tallers educatius, l’exposició “Menja bé, tu hi guanyes!” o el web cuina sense pares, recursos tots ells destinats a la població més jove, de cara a que puguin adquirir hàbits d’alimentació saludables.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #104 - Març 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS