Butlletí EspaiS@lut
Març 2021 - #104

El Servei de Salut Pública informa

Presentació en línia dels resultats de l’enquesta de salut a 4t d’ESO a Vilafranca del Penedès

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

El 25 de febrer, en el marc de la reunió del Consell Municipal de Salut, es van presentar a Vilafranca del Penedès els principals resultats i conclusions de la segona onada al municipi de l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a joves de 4t d’ESO. En l’actual context, lògicament, es va fer en format en línia però això no va restar ni interès ni participació a la sessió.

Guida Obrador, Gerenta de Serveis de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, va introduir les principals idees de l’enquesta. Aquesta explora la percepció de l’estat de salut, els hàbits d’alimentació, la sexualitat, l’estat d’ànim i les relacions socials i interpersonals dels estudiants de 4t d’ESO. Així mateix permet conèixer aspectes relacionats amb el lleure, el consum de tabac, d’alcohol i d’altres substàncies i dades relatives a accidents i mobilitat. El fet que a Vilafranca del Penedès sigui la segona vegada que es passi l'enquesta, ha permès, tant comparar els resultats amb el conjunt de la província com analitzar les tendències temporals de tots els elements. En l’explicació detallada, s’han repassat els principals indicadors amb l’objectiu que les polítiques de salut i intersectorials puguin estar més informades, i els actors en salut del municipi puguin tenir les eines per saber què pot ser més convenient de prioritzar pel què fa a la salut jove.

Des de la Diputació es va insistir en l’interès que tindrà anar repetint l’enquesta per anar detectant canvis, i en particular poder anar seguint com la pandèmia va impactant en molts aspectes, des de l’estat anímic, a les formes d’oci i consums. Es va explicar que l’enquesta actualment té un bloc específic de preguntes relacionades amb la COVID-19.

En la discussió, molt participada, tant pels responsables tècnics i polítics municipals com per les diverses entitats implicades, part de l’atenció es va centrar en les diferències entre nois i noies en els resultats, especialment en la pràctica esportiva, el què va portar a discutir sobre tot allò que està fent i pot fer el municipi per reduir aquestes desigualtats en pràctica esportiva. L’altre element destacat en la discussió va ser el consum d’alcohol. Atenent la realitat comarcal es va valorar que en consum no es detectessin resultats massa diferents de la resta de la província però es va estar discutint què es pot fer per augmentar la percepció de risc de l’alcohol, que en alguns indicadors s’ha detectat baixa.

Finalment, es va valorar positivament aprofitar un marc com és el Consell Municipal de salut per poder discutir en profunditat els resultats d’una eina com és aquesta enquesta.

La informació sobre aquest recurs està disponible a https://www.diba.cat/salutpublica/enquestes-de-salut

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #104 - Març 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS