Butlletí EspaiS@lut
Abril 2021 - #105

Espai municipal

Àngels de nit: intervenció entre iguals durant la nit

© Ajuntament de Manresa

© Ajuntament de Manresa

Àngels de nit és un projecte que es lidera des de les àrees de joventut de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages. Es tracta d’un grup de joves que actuen amb l’objectiu d’introduir “instants” reflexius en les conductes que es duen a terme en els espais d’oci nocturn ja sigui a nivell del consum d’alcohol i altres drogues, comportaments sexistes, o situacions que es poden desenvolupar en els espais de festa.

Un dels aspectes imprescindibles per poder formar part del projecte, és tenir més de 18 anys i, realitzar una formació de 20 hores que consta de 4 mòduls diferents: alcohol, coneixement de diferents drogues, efectes i com tractar-los, sexisme i festa, afectivitat i sexualitat i eines per a la intervenció.Àngels de nit

Aquest projecte es relaciona amb al cicle formatiu de grau superior d’integració social i animació sociocultural d’un institut de secundària de la ciutat de Manresa, i són els i les joves d’aquest cicle que realitzen tota la formació dins les hores lectives i després voluntàriament decideixen si volen fer d’àngel de nit o no. Cal dir que la participació del projecte és molt atractiva per aquests joves i de moment el projecte té molt bona acollida.

Aquests mateixos mòduls s’ofereixen a municipis de la comarca del Bages a través de les àrees de joventut. La formació s’ofereix de forma gratuïta pel municipi, sempre i quan es garanteixi una assistència mínim de 10 persones.

Punts forts del projecte:

  • Cooperació interinstitucional. El projecte es basa en la cooperació bàsica entre l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages.
    S'estableixen vincles necessaris, d'altra banda, amb els municipis de la comarca que sol·liciten la recepció de les sortides i accions dels equips d'àngels.
    En un altre sentit, el programa s'inscriu en el projecte Nits Q, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i fa necessària també la participació de la Sub-direcció General de Drogodependències per a aspectes formatius dels àngels.
  • Participació i implicació juvenil. Més enllà que siguin els propis joves els que emeten un missatge de prevenció o promoció d'hàbits saludables, cal remarcar que el gruix de la captació i la dinamització de projecte recau en un associació d'estudiants d'animació sociocultural, ASCandol Cultural. Això no ha de ser un fre per ampliar i diversificar en el futur l'abast del programa, però aquest origen determina alguna de les qualitats fonamentals del projecte.
  • Missatge positiu. L'actuació dels àngels no es basa en la negació o oposició frontal a determinades pràctiques sinó en la difusió de coneixement i informació per tal que siguin els propis joves els que raonin sobre la pròpia conducta i prenguin les pròpies decisions en relació a ella.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #105 - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS