Butlletí EspaiS@lut
Abril 2021 - #105

Espai municipal

Alimentació saludable a Mollet del Vallès

© Ajuntament de Mollet del Vallès

© Ajuntament de Mollet del Vallès

L'Estratègia Global de l'OMS sobre Alimentació, Activitat Física i Salut que va ser adoptada el 2004 per l'Assemblea Mundial de la Salut, insta els governs, els socis internacionals, el sector privat i la societat civil a actuar a nivell global, regional i local per promoure l'alimentació saludable i l'activitat física.

A Mollet, des de l’any 2004 es treballa la promoció de l’alimentació saludable a partir del programa de salut comunitària que es porta a terme des de salut pública, treballant en xarxa amb altres agents de salut del territori i amb altres departaments de l’Ajuntament de Mollet.

Paral·lelament a això Mollet forma part del projecte europeu Agri Urban, una iniciativa que defensa la producció ecològica. L’any 2016, 10 països europeus van signar conjuntament amb Mollet una declaració de compromís de potenciar una alimentació saludable a totes les ciutats participants.

Arrel d’aquest treball i de tota la feina que ja s’estava fent en la promoció d’alimentació saludable a partir del programa de salut comunitària, l’any 2018 s’elabora un Pla Integral de Salut i Alimentació, de manera transversal i intersectorial que vetlla per la promoció d’una alimentació saludable, ecològica i de proximitat.

L’11 de desembre de 2019, en el 13è Consell d’infants de Mollet, l’alcalde de la nostra ciutat proposa treballar el tema de l’alimentació als infants amb l’objectiu d’analitzar el grau de coneixement que té l’alumnat sobre l’alimentació mediterrània i saludable.

En aquest projecte ha participat: L’Institut Municipal d’Educació, les escoles de primària de Mollet, El Consorci de Gallecs, el Centre Cívic de Can Borrell, el Mercat Municipal, l’Hospital de Mollet ,el departament de Projectes Europeus i el servei de Promoció de Salut de l’Ajuntament de Mollet.

Per desenvolupar-lo es dissenya els següents instruments i metodologies

  1. Disseny d’una enquesta per passar a l’alumnat de cinquè i sisè de primària de totes les escoles de Mollet. Aquesta enquesta té per objectiu saber quina informació tenen els nens i nenes, i trencar amb els falsos mites sobre l’alimentació.
  2. S’elabora una activitat de camp amb els següents eixos:
    • Eix 1. On neix l’aliment: Es farà una visita a la zona agrària protegida de Gallecs
    • Eix 2. On es ven l’aliment. Visita al Mercat Municipal
    • Eix 3. On podem cuinar i menjar l’aliment. Visita a l’hort i realització de tallers de cuina saludable al Centre Cívic Can Borrell
    • Eix 4. Qui ens pot assessorar . Xerrada d’una nutricionista a l’hospital de Mollet

El 17 de març de 2019 el Consell d’Infants es reuneix en ple on expliquen els resultats d’aquest projecte. Van explicar quines coses ja sabien i quines van descobrir en relació a l’alimentació i els seus mites, van gaudir de les diferents activitats dels eixos treballats i van fer un total de 17 propostes a l’alcalde per la promoció d’una alimentació saludable a Mollet, algunes de les quals vam incloure en els objectius del nostre Pla Integral de Salut i Alimentació.

Aquesta activitat ha estat premiada, amb el segon premi de Healthy lifestyles for Cities 2020 organitzat per la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #105 - Abril 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS