Butlletí EspaiS@lut
Maig 2021 - #106

El Servei de Salut Pública informa

Caldes d’Estrac i Sant Pere de Sallavinera ja poden incorporar criteris de salut als seus avanços de POUM

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Amb la incorporació de la perspectiva de salut en el planejament, el Servei d’Urbanisme treballa per prioritzar el benestar físic i mental de les persones com a beneficiaries últimes de l’acció urbanística.

A finals de 2020, els ajuntaments de Caldetes i Sant Pere Sallavinera, van rebre els Avanços dels seus Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), redactats amb el suport del Servei d’Urbanisme. Els objectius eren coincidents: adequar els seus planejaments a la realitat actual i a la normativa urbanística vigent i establir un model d’ordenació integral del territori que pogués garantir un desenvolupament urbanístic sostenible.

Arran de la decidida aposta de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats (GSHUA), per la incorporació de criteris de salut en el suport que dona als ens locals en matèria urbanística i en estreta col·laboració amb el Servei de Salut Pública que lidera el grup Entorn urbà i salut pel foment d’entorns urbans saludables, es va aprofitar la oportunitat per implementar una prova pilot sobre l'aplicabilitat de les guies metodològiques fruit de l’esmentat treball transversal i corporatiu.

L’informe de resultats de les proves, redactat amb el suport de la Universitat de Vic, Universitat Central de Catalunya, manifesta unes conclusions majoritàriament compartides. La primera és que l’Avanç de POUM és un estadi prou inicial del procés de redacció del planejament que permet incidir en la incorporació de la perspectiva de salut en la concreció de les propostes per a l’aprovació inicial. Per tant, és significatiu el marge per obtenir un impacte positiu sobre la salut de les persones i per replantejar, o si més no mitigar, les estratègies que puguin afectar en sentit contrari. En segon lloc destaca la recomanació sobre la necessitat de fer més visible la perspectiva de salut en els diversos documents del POUM que seran sotmesos a aprovació inicial. Tant les memòries d’informació com d’ordenació i fins i tot el document ambiental, poden ajudar a reforçar la presa de decisions incorporant criteris de salut de la població.

Amb aquests treballs, la GSHUA avança en la incorporació progressiva de criteris de salut en l’acció urbanística local.
 

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #106 - Maig 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS