Butlletí EspaiS@lut
Juny 2021 - #107

En portada

Dia Europeu de prevenció del càncer de pell

© Shutterstock.com / Cherries

© Shutterstock.com / Cherries

El 13 de juny es celebra el Dia Europeu de Prevenció del Càncer de Pell amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia. Més del 80% dels casos es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infància i l’adolescència. 

Llegir més

Aquest dia ofereix doncs un marc perfecte per recordar a la població la necessitat de seguir les recomanacions i consells que els experts ofereixen per poder lluitar amb aquesta malaltia, una de les més freqüents, ja que una de cada 6 persones la desenvoluparà al llarg de la seva vida.

Tot i així no podem oblidar, que el sol és una gran font de salut i benestar que ens anima a fer activitats a l’aire lliure i que contribueix a la regulació de l’estat d’ànim i de la son. També és el responsable d’efectes positius com l’estimulació de la producció de vitamina D fonamental per a la salut òssia, o la millora de les defenses naturals i de malalties de la pell com la psoriasi o l’acné, entre d’altres.

I malgrat la gran quantitat de beneficis que aporta el sol, una exposició excessiva als raigs ultraviolats solars i també artificials (cabines de bronzejat) pot provocar-nos un càncer de pell. Tot i així, el càncer de pell sol ser fàcil de diagnosticar, és visible, i en la seva majoria es pot tractar sense problemes i obtenir una curació total, i el més important, és que es pot prevenir seguint mesures de protecció senzilles com:

  • Començar a prendre el sol de forma gradual, buscar l’ombra i evitar l’exposició solar entre les 11 i les 16 hores.
  • Protegir el cos i els ulls. Portar barret, samarreta i ulleres de sol.
  • Utilitzar barres labials fotoprotectores i crema solar amb factor de protecció adequat al tipus de pell, i renovar-la freqüentment.
  • Protegir especialment els nadons i infants, mantenir-los a l’ombra i utilitzar crema solar amb un factor de protecció alt.
  • Evitar exposar-se al sol si es pren alguna medicació fotosensible a la llum solar.
  • Evitar el bronzejat artificial.
  • Autoexplorar la pell periòdicament per detectar l’aparició o el canvi recent d’alguna taca o lesió.

Seguir aquestes recomanacions és especialment important per a aquelles persones amb la pell clara, ulls clars, cabell ros o pèl-roig, amb cert tipus de pigues, antecedents personals i/o familiars d’aquesta malaltia, cremades de sol a la infància, o pell que s’enrogeix i es crema amb facilitat, ja que aquestes característiques són considerades factors de risc a l’hora de patir aquest tipus de malaltia.

Molts casos de càncer de pell, per tant, es podrien prevenir adoptant unes adequades mesures de protecció davant el sol. En aquest sentit el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona fomenta la protecció solar entre els infants a través de diferents activitats i materials:

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #107 - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS