Butlletí EspaiS@lut
Juny 2021 - #107

El Servei de Salut Pública informa

Participació del Servei de Salut Pública al Taller per a la transposició de la Directiva Europea 2020/2184 sobre Aigües de Consum humà

© Shutterstock.com / Tero Vesalainen

© Shutterstock.com / Tero Vesalainen

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha participat en el taller organitzat el passat 13 de maig per l’AEAS (Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento) sobre el projecte del nou Reial decret d’aigües de consum humà que transposarà la Directiva 2020/2184.

El taller ha comptat amb la col·laboració del Ministeri de Sanitat i el Ministeri per la Transició Ecològica. L’objectiu de la sessió ha estat reunir als diferents actors interessats per tal d’explicar amb detall el contingut i tenir l’oportunitat d’interactuar amb els redactors, sol·licitar aclariments així com aportar idees per al perfeccionament de l’esborrany d’aquest nou Reial decret.

Entre els canvis que suposarà l’entrada en vigor del nou RD cal destacar:

  • La introducció de nous paràmetres de control: legionel·la ssp, bisfenol A, clorat, clorit, àcids haloacètics, microcistina-LR, PFAS (immediat PFOA, PFAS, PFNA, PFDA), urani, colifags somàtics, calci, duresa, magnesi i potassi.
  • El canvi de valors límit per alguns paràmetres (antimoni, bor, crom, plom, seleni i plaguicides no autoritzats).
  • Control operacional de la terbolesa.
  • L’avaluació del risc en masses d’aigua, zones de subministrament i edificis prioritaris (hospitals, hotels, residències, centres d’ensenyament, poliesportius, centres penitenciaris).
  • Major transparència: Els municipis hauran de tenir disponible a la seva pàgina web les 10 darreres analítiques i facilitar informació sobre el càlcul del preu per litre d’aigua.
  • L’obligatorietat de la substitució del plom de totes les canonades.
  • L’obligatorietat del càlcul de l’Índex Fuites Estructurals (IFE) de cada zona de subministrament.
  • Assegurar l’accés de tota la població a aigua apta per al consum.
  • La promoció del consum d’aigua de xarxa a bars i restaurants.
  • La tipificació de les infraccions i sancions.

També s’ha informat de la propera publicació de més de 500 fitxes dels diferents paràmetres d’anàlisi per ajudar a la valoració del risc i de més de 600 fitxes de cadascun dels possibles perills, les seves possibles causes, sistemes de detecció i mesures correctores.

Durant el proper mes de juny s’exposarà l’esborrany a informació publica i posteriorment es preveu la seva aprovació en consell de ministres el quart trimestre del 2022.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #107 - Juny 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS