Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2021 - #108

El Servei de Salut Pública informa

Nova guia "L’abordatge de les crisis sanitàries en els plans locals de salut"

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Us presentem la nova publicació L’abordatge de les crisis sanitàries en els plans locals de salut, que el Servei de Salut Pública de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, posa a disposició dels municipis amb l’objectiu què els plans locals de salut esdevinguin instruments útils a l’hora d’afrontar situacions d’emergència sanitària.

Els plans locals de salut, donat que despleguen les competències municipals de vigilància, promoció i protecció de la salut pública i reforcen els llaços de col·laboració entre els actors implicats en els processos de la seva elaboració i implementació, poden tenir un paper clau per abordar de manera efectiva una situació de crisi sanitària com la originada per la COVID-19.

Partint d’un procés de reflexió al voltant d’una pregunta bàsica: com poden contribuir els plans de salut a què un municipi pugui afrontar millor situacions d’emergència o crisi sanitària?, hem plantejat una eina metodològica pensada per donar resposta a dos objectius principals: aconseguir que els municipis puguin ser organitzacions preparades per afrontar amb èxit situacions adverses de salut i contribuir a la recuperació d’aquestes crisis.

El procés d’elaboració d’aquesta guia ha comptat amb la col·laboració dels municipis de Barberà del Vallès, Manlleu, Hostalets de Pierola i Callús, que han aportat la seva valuosa experiència en la gestió de la crisi de la COVID-19.

El document proposa criteris metodològics a tenir en compte per dissenyar o adaptar un pla local de salut en situacions de crisi sanitària. Així, tracta aspectes com l’elecció dels actors més rellevants a implicar en aquestes situacions, què preguntar als actors sobre els efectes de la crisi durant la fase de diagnosi i com plantejar el mapatge d’actius i recursos de salut.

També ofereix criteris orientadors per decidir les millors accions a impulsar en aquestes circumstàncies, agrupades entorn a quatre eixos diana: les persones, la comunitat, l’entorn i l’ajuntament.

Enllaç al document.

Esperem que aquest nou recurs us sigui útil i reforci el paper dels plans locals de salut en l’aposta per una política de salut tranversal amb voluntat comunitària en involucrar el teixit social de les ciutats en els objectius de salut.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #108 - Estiu 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS