Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2021 - #108

El Servei de Salut Pública informa

Onades de calor

© Shutterstock.com / Guenter Albers

© Shutterstock.com / Guenter Albers

Ja ha arribat la calor, i després d’un any ple de restriccions tenim ganes de sortir i de fer activitats a l’aire lliure ja sigui a la platja o la muntanya. El cos demana estiu!

A poc a poc van pujant les temperatures i arriben les temudes onades de calor, episodis de temperatures més altes dels valors habituals en una zona determinada i que es perllonguen en el temps. Aquest és un fenomen que a causa del canvi climàtic i de l’escalfament del planeta cada cop és més habitual a l’època estiuenca, ja que tal i com apunta un estudi de Meteocat des de 1950 fins ara la temperatura ha pujat 1,8 ºC a Catalunya i és a l’estiu quan més s’ha accentuat aquest escalfament.

L'exposició a temperatures elevades pot alterar les nostres funcions vitals si el nostre cos no és capaç de compensar les variacions de la temperatura corporal, provocant problemes de salut com rampes, deshidratació, insolació o cop de calor. Aquesta descompensació pot afectar especialment a persones grans i infants, a les que pateixen determinades malalties cròniques, a aquelles sotmeses a certs tractaments mèdics, o a persones amb diversitat funcional que tenen limitada la seva autonomia.

Per incidir en la prevenció dels efectes de les onades de calor sobre la salut podem seguir una sèrie de recomanacions que ens ajudaran a reduir els efectes de la calor excessiva i així a gaudir de l’estiu:

  • Beure aigua sense esperar a tenir set.
  • Evitar les begudes alcohòliques o amb alt contingut en sucre.
  • Refrescar-se sovint.
  • A casa, controlar la temperatura baixant les persianes i no obrint les finestres. A més a més, refrescar l’interior amb ventilador o aire condicionat. Si no disposeu de mitjans de climatització una bona opció és passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera).
  • Portar roba lleugera, de colors clars i ampla, calçat fresc, gorra o barret.
  • Evitar les activitats físiques a l'exterior al migdia i primera hora de la tarda.
  • Romandre a l’ombra.
  • Fer àpats lleugers i frescos.Cartell "Davant la calor, proteccó"
  • En cas d'esgotament, febre, mal de cap, irritació de la pell, nàusees avisar al 061 o acudir al centre d’atenció primària.


En aquest sentit, El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona facilita als municipis el cartell “Davant la calor, protecció” on es recull consells bàsics a seguir en el cas d’episodis elevats de temperatura. Aquest material el podeu descarregar del nostre web i difondre’l a través dels mitjans de comunicació que considereu.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #108 - Estiu 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS