Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2021 - #108

El Servei de Salut Pública informa

El Servei de Salut pública participa al IXè Congrés de Legionel·la i Qualitat Ambiental

© CRESCA

© CRESCA

Els dies 9 i 10 de juny de 2021 va tenir lloc, de manera telemàtica, la novena edició del Congrés Nacional de Legionel·la i Qualitat Ambiental.

El dia 9 es van tractar temes relacionats amb la legionel·la i principalment aquells que tenen relació amb les novetats que suposa l’esborrany del nou Reial Decret i que està previst publicar-se a finals d’any.

Entre els canvis més rellevants són la desaparició de la diferenciació entre instal·lacions d’alt i baix risc, la incorporació dels plans de prevenció i control de la legionel·la (PPCL) i els plans sanitaris de legionel·la (PSL), que suposen una millora respecte als PPCL a l'incorporar l’avaluació del risc. Respecte als anàlisis contempla l’acreditació en la presa de mostres i incorpora la possibilitat d'emprar altres mètodes diferents al cultiu, els quals hauran d’estar validats per auditories acreditades i certificats per organismes nacionals o internacionals, incrementant el número i freqüència de les mostres a realitzar.

La formació és un altre punt destacat i estableix unes majors exigències formatives per a tot el personal que intervé en el manteniment i control de les instal·lacions establint un període per adaptar-se als nous requeriments i obre la porta a l’elaboració de guies que facilitin la posada en pràctica dels requeriments de la norma.

Un altre aspecte que s’ha celebrat és la necessitat que el personal que prengui les mostres estigui acreditat, ja que és una baula de la cadena analítica fonamental que no es pot ignorar.

També s’ha remarcat que s’establirà unes responsabilitats afegides a les empreses i que els PPCL i els PSL hauran d’estar personalitzats per cadascuna de les instal·lacions.

Altres ponències van abordar altres mètodes de diagnosis ràpid; una guia de recomanacions en el disseny hidràulic per a minimitzar el risc en instal·lacions d’aigua sanitària, així com l’ús de l’aigua regenerada provinent d’EDARS (estacions de depuració d’aigües residuals) i el risc associat a la legionel·la.

El dia 10 es van tractar principalment temes relacionats amb la qualitat ambiental interior d’edificis i equipaments. Es va posar de manifest la transcendència que ha tingut els coneixements tècnics en la matèria a l’hora d’afrontar la crisis de la COVID-19. També es va mostrar la importància dels sistemes de condicionament d’aire pel benestar de les persones mostrant la necessitat d’evitar que la contaminació ambiental entri en els edificis i remarcant que la ventilació ha de ser la justa, que ha d’estar monitoritzada per a que sigui correcta i d’aquesta manera evitar malbaratament energètic, a més de les conseqüències d’un inadequat manteniment de les instal·lacions. Es fa una exposició de diferents espais públics com escoles, hospitals i es mostren diferents estratègies per millorar la qualitat de l’aire en elles, especialment pels requeriments que han de complir els espais hospitalaris (quiròfans, UCIS, etc.).

Altres presentacions van defensar l’eficàcia de diferents sistemes de desinfecció de l’aire interior amb ozó i amb radicals hidroxil. Altra va abordar com els defectes i deficiències que tenen els edificis poden comprometre la climatització i confort dels usuaris. També es va remarcar la importància del disseny, execució i especialment del manteniment dels sistemes de ventilació així com les mesures que va adoptar la Corporació Sanitària Clínic. Es va presentar una eina web de disseny d’espais interiors saludables.

Les ponències que van abordar temes relacionats amb legionel·la van informar de les recomanacions i estratègies que es van adoptar durant el confinament en instal·lacions municipals i de la importància de l’ús de filtres d’aigua en espais més crítics, en hospitals.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona va participar amb la presentació La inspección de instalaciones de limpieza de vehículos bajo la óptica del control de legionela. Experiencia entre administración y empresa. Aquest treball ha estat fruit de la col·laboració amb l’ASPB i el Servei de Salut de l’ajuntament d’Hospitalet de Llobregat.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #108 - Estiu 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS