Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2021 - #108

El Servei de Salut Pública informa

Es consolida el projecte de les enquestes de salut a l’Escola Intermunicipal del Penedès

© IES Escola Intermunicipal del Penedès

© IES Escola Intermunicipal del Penedès

En un curs marcat per la pandèmia i totes les circumstàncies i limitacions derivades, i amb la implicació de l’equip docent del centre, hem consolidat el projecte plurianual de les enquestes de salut als i les joves de l’Escola Intermunicipal del Penedès. L’institut està ubicat a Sant Sadurní d’Anoia i té alumnes de diverses localitats de la comarca. La iniciativa va ser impulsada pel Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona i emmarcada en el Projecte Instituts Saludables de l'Alt Penedès des del guiatge del Departament d'Educació i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

El projecte que va començar fa un parell de cursos i que està previst culminar el curs 2023/24 pretén fer un seguiment intensiu dels hàbits relacionats amb la salut a l’alumnat del centre, a través de l’enquesta validada i adaptada als diferents cursos. El qüestionari es passa a alumnes de 2n d’ESO, de 4t d’ESO i de 2n de batxillerat en diferents anys de manera que podem anar fent seguiment de l’evolució temporal dels diferents cursos i alhora de l’evolució dels diferents grups-classe a mida que van passant els anys.

En aquest curs, on hem afegit un bloc específic de preguntes relacionades amb la COVID-19, hem comptat amb la participació de 86 alumnes de 2n d’ESO, 102 de 4t d’ESO i 47 de 2n de Batxillerat.

Els resultats de l’edició d’enguany, que estan a disposició de l’Institut i dels municipis implicats, han permès tenir la fotografia dels 3 cursos i alhora les respectives anàlisis comparatives: els de 2n d’ESO comparat amb l’edició de l’any passat de l’enquesta al curs de 2n d’ESO; el curs de 4t d’ESO respecte el conjunt d’enquestes realitzades a tota la província de Barcelona al mateix nivell; i els de 2n de Batxillerat que comparem amb els de l’actual 4t d’ESO.

D’entre la multitud de resultats potser val la pena destacar els canvis significatius entre els 3 cursos. Veiem un gradient cap als cursos de més edat en pitjor estat anímic, menys pràctica esportiva i més consums de substàncies il·legals. Entre les preguntes del bloc COVID-19, observem que a mida que avancem en l’edat se senten significativament pitjor que abans de la pandèmia (en estrès, ansietat i dificultat de concentració), expressen menor compliment de les recomanacions preventives i un empitjorament d’alguns hàbits i consums relacionats amb la salut respecte abans de la pandèmia. En aquest últim aspecte veiem que els grups de més edat han augmentat més el consum d’internet i xarxes socials i d’aliments no saludables. I si ens fixem amb la pràctica esportiva veiem com a 2n d’ESO hi ha més joves que declaren que ara practiquen més esport que abans de la pandèmia que no pas joves que declaren que en practiquen menys, mentre que a 2n de Batxillerat els resultats són al revés, amb més joves que diuen que ara practiquen menys esport que no pas els joves que diuen que ara en practiquen més que abans.

Tots els resultats, que s’aniran enriquint amb els resultats dels propers cursos acadèmics, han de permetre poder capturar en detall els canvis tant temporals com de cohort dels joves de l’institut de manera que puguem tenir un millor coneixement per tal de realitzar una promoció de la salut més exitosa i adaptada amb les prioritzacions que siguin necessàries.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #108 - Estiu 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS