Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2021 - #108

El Servei de Salut Pública informa

XIII Jornada de Seguretat Alimentària i Administració Local

© Pexels / Daria Shevtsova

© Pexels / Daria Shevtsova

La transformació digital en l’àmbit de la seguretat alimentària

El passat 12 de juny va tenir lloc aquesta XIII Jornada, que ha esdevingut un espai d’intercanvi de coneixements i experiències en seguretat alimentària en l’àmbit local, en el qual el municipi té competències de caràcter obligatori.

Jornada rere jornada, la trobada s’ha anat refermant també en el seu paper d’instrument facilitador d’interrelació entre les administracions, tant a nivell institucional com entre els professionals públics i el sector privat.

A la jornada d’enguany, en la què van participar 140 persones, es va abordar el tema de la transformació digital dels sistemes de gestió de la seguretat alimentària en els municipis.

En la primera part de la jornada, el Dr. Remo Suppi, del Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va fer la conferència inaugural sobre com abordar la transformació digital com a eina de gestió als departaments de les administracions públiques que tenen la competència del control i la vigilància dels establiments alimentaris.

A la segona part, va tenir lloc una taula rodona i debat, moderats pel periodista Maties Salom, amb el títol Quines eines necessitem per millorar la coordinació de les intervencions de les administracions en seguretat alimentària?.

Durant la taula rodona es van poder sentir les experiències i opinions dels representants de diferents administracions que, des del seu nivell de responsabilitat, vetllen per la seguretat dels aliments en els establiments alimentaris.

Els participants a la taula rodona i debat van ser el Sr. Conrad Casas de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Sra. Cati Chamorro de la Diputació de Barcelona, el Sr. Samuel Portaña de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Sra. Marta Reyes de l’Ajuntament de Manresa.
 


En la jornada es va concloure que la transformació digital no consisteix només en la incorporació de tecnologia a les organitzacions i la digitalització dels procediments. Requereix un canvi de paradigma en tota la organització, la implicació i la formació de tot el personal i també dels usuaris. Aquest canvi s’ha d’impulsar des dels nivells més alts de l’organització. Per implementar aquest procés d’una transformació digital és imprescindible redefinir, estandarditzar i simplificar procediments per millorar l’eficiència. Cal un enfocament decidit en favor de la disponibilitat de les dades, la seva traçabilitat així com de l’obertura i la interoperabilitat de sistemes.

El repte és abordar una transformació digital de totes les administracions públiques amb responsabilitats en seguretat alimentària, tenint en compte també la necessitat d’integració dels municipis petits que no compten amb recursos suficients per impulsar-ho amb mitjans propis. Per assolir aquest objectiu cal començar per garantir certa uniformitat acordant procediments, qüestionaris i criteris compartits. El procediment de transformació digital ha de ser una oportunitat per disminuir l’heterogeneïtat de criteris, d’actuacions i desigualtats territorials.

En definitiva, la transformació digital és imprescindible per a una intervenció pública en seguretat alimentaria eficaç, eficient, de qualitat i lliure d’heterogeneïtats, que ha de permetre el rendiment de comptes i la transparència.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #108 - Estiu 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS