Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2021 - #109

Menja saludable

Propietats nutricionals del mango

© Shutterstock.com / Viktar Malyshchyts

© Shutterstock.com / Viktar Malyshchyts

El mango és el fruit d’un arbre del mateix nom que pertany a la família de les Anacardiàcies. Té forma ovalada i el seu color va del verd al vermell passant pel groc i taronja segons la varietat i etapa de maduració. És originari de l’Índia i van ser els portuguesos els que el van introduir al Brasil al segle XVI, i també el van portar a l’Àfrica occidental. Els espanyols, per la seva banda, van introduir el seu cultiu a les seves colònies del continent americà.

Actualment, l'Índia és un dels principals productors d’aquesta fruita seguida per Xina i Pakistan, però també s’ha adaptat a condicions tropicals d’altres països com Brasil, Mèxic o Cuba. Aquest fet fa que el puguem trobar al mercat sempre ja que els països productors ofereixen collites al llarg de l’any. A Espanya també trobem aquest cultiu tropical centrat a les comunitats canària i andalusa.

A nivell nutricional el mango té una aportació calòrica baixa. És ric en fibra i vitamines A i C, i també és una font de vitamina E i folats i, en menor mesura, d’altres vitamines com B2 i niacina. També cal destacar el contingut en minerals com el ferro, tot i que també aporta petites quantitats de fòsfor i calci. A la seva composició també trobem la presència de mangiferina, un fitonutrient que afavoreix la lenta absorció del sucre en l'intestí i ajuda a regular els nivells de sucre en sang.

El mango es conserva bé a temperatura ambient, sempre que el manipulem amb cura i evitem els cops. Al ser una fruita tropical no suporta bé el fred, així que cal evitar guardar-lo a la nevera, però si que el podem congelar.

A l’hora de comprar-ne hem de tenir en compte si els volem menjar ràpid, llavors hauran d’estar tous i desprendre una aroma agradable, o per contra si els volem menjar al llarg de la setmana, en aquest cas haurem de triar mangos verds i posar-los en un lloc fresc i lluny del sol on, amb el pas dels dies, aniran madurant i els podrem menjar com a fruita fresca o bé els podrem utilitzar en alguna preparació culinària.

El podem introduir en plats dolços com pastissos o gelats, en melmelades, en amanides, en salses per acompanyar plats de peix, marisc o carn i fins i tot en llegums ja que aquesta fruita tropical ofereix un gran ventall de possibilitats a la cuina. O simplement el podem pelar i menjar-lo tal qual.

Gaudiu d’aquesta fruita en la vostra dieta i recordeu menjar les cinc fruites i hortalisses recomanades diàries!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #109 - Setembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS