Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2021 - #109

Espai municipal

El Pla de Salut de Gironella 2019-2023, dinamitzador de les polítiques saludables al municipi

© Ajuntament de Gironella

© Ajuntament de Gironella

L’ajuntament de Gironella va aprovar l’any 2020 el Pla Local de Salut Gironella 2019-2023, elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona, com a marc de referència de totes les actuacions públiques en matèria de salut que es desenvoluparan a Gironella durant aquest període.

L’aprovació del pla de salut de Gironella és la culminació d’un procés que es va iniciar amb el compromís i lideratge de l’Ajuntament de Gironella, a partir del treball d’identificació de necessitats i actius de salut elaborat inicialment pels professionals de l’Equip d’Atenció Primària Baix Berguedà a finals de l’any 2017.

El projecte va tenir continuïtat mitjançant el treball interdisciplinari dels diferents sectors de l’àmbit municipal i supramunicipal vinculats a la salut i els seus determinants i la participació de la ciutadania de Gironella i és un exemple de com el treball col.laboratiu i sinèrgic entre l’Ajuntament i l’Equip d’Atenció Primària de Salut permet sumar esforços orientats a la millora la salut i el benestar de les persones del municipi.

El Pla Local de Salut de Gironella s’estructura segons el model de determinants de la salut i per a cadascun d’ells estableix un conjunt d’objectius estratègics, objectius operatius i accions de salut a dur a terme, així com la periodicitat d’aquestes i els indicadors d’avaluació de procés de les accions programades, que permetran obtenir informació sobre el grau d’assoliment d’aquestes.

És important destacar la importància de l’avaluació en el Pla Local de Salut de Gironella, avaluació tant de les intervencions de salut que inclou, com d’altres aspectes més qualitatius com ara la capacitat del pla de salut de generar complicitats i aliances entre els participants en el seu disseny o l’adequació de les seves accions a les necessitats detectades en el diagnòstic, seguint algunes de les indicacions contingudes en la Guia per a l’avaluació d’un pla local de salut. Una mirada qualitativa, publicada l’any 2016 per la Diputació de Barcelona.

L’aposta decidida de l’Ajuntament de Gironella per incorporar la salut a l’agenda municipal ha continuat durant aquest any 2021 amb la creació del Consell de Salut de la vila, plantejat amb la voluntat de ser un òrgan consultor que vetllarà pel compliment del Pla Local de Salut de Gironella, a partir del seguiment dels seus objectius, i s’encarregarà d’escoltar les peticions de la ciutadania, detectar noves necessitats o accions de salut a implementar.

Per últim, l’Ajuntament de Gironella ha anat un pas més enllà i ha presentat un pòster en la 11a. Conferència Europea de Promoció de la Salut de la IUHPE. Acció Transformadora en una Europa canviant, celebrada a Girona els dies 15 i 16 de juny d’enguany, amb el títol de Política Pública Saludable: Experiència local a Gironella, Catalunya, on s’ha volgut difondre i posar en valor l’experiència i el paper de l’elaboració del Pla local de Salut de Gironella 2019-2023 com a generador de polítiques públiques saludables basades en la promoció de la salut i el treball en equip per millorar la salut dels seus ciutadans, a partir del desenvolupament d’accions transversals sobre aspectes que afecten la salut dels seus ciutadans i la creació d’un equip de treball al municipi amb els agents implicats.

Volem animar a altres municipis que, com Gironella, compten ja amb seu pla local de salut a difondre la seva experiència per ressaltar el paper dels plans locals de salut en la creació d’aliances i interaccions orientades a la creació i promoció de polítiques públiques saludables.

 

Enllaç al Pla Local de Salut de Gironella 2019-2023.

Enllaç al pòster presentat a la 11a Conferència Europea de Promoció de la Salut.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #109 - Setembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS