Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2021 - #110

El Servei de Salut Pública informa

Crida urgent a l’acció per a limitar l’augment de la temperatura global

© Shutterstock.com / mocho

© Shutterstock.com / mocho

El passat mes d’agost més de 200 revistes científiques d’arreu del món es van posar d’acord per a publicar una mateixa editorial, sota el títol: “Crida urgent a l’acció per a limitar l’augment de la temperatura global, restaurar la biodiversitat i protegir la salut”. Gaceta Sanitaria és la revista que ho ha publicat a nivell de l’estat Espanyol.

Amb aquesta crida, s’emplaça als líders i a les administracions a adoptar mesures urgents per tenir present la crisi climàtica, i adoptar mesures per mitigar el seu impacte. I, especialment, amb la vista posada a la 76a reunió de l‘Assemblea de Nacions Unides prevista per al mes de setembre (en el moment de redactar aquesta nota encara no es coneixen els resultats dels debats) i la conferència sobre el clima (COP26) que tindrà lloc a Glasgow posteriorment.

Aquesta crida conjunta s’ha fet a partir del darrer informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climátic (IPCC). Aquest organisme va ser creat al 1988 per a facilitar avaluacions integrals de l’estat dels coneixements científics, tècnics i socioeconòmics sobre el canvi climàtic, les seves causes, els possibles impactes i les estratègies de resposta.

El darrer informe fet públic, a l’agost del 2021, conclou que el clima està canviant en tots els punts del planeta a una escala no vista en milers i fins centenars de milers d’anys, motiu pel qual calen canvis en profunditat també a nivell planetari.

De l’esmentada editorial, destaquem aquests dos paràgrafs:

La salut ja s'està veient afectada per l'augment de la temperatura global i la destrucció del món natural, una situació sobre la qual els professionals de la salut porten cridant l'atenció des de fa dècades. La ciència és inequívoca: un augment global de 1,5 °C per sobre de la mitjana preindustrial i la pèrdua continuada de biodiversitat suposen un risc de dany catastròfic per a la salut que serà impossible de revertir. Tot i la necessària preocupació al món per la COVID-19, no podem esperar que passi la pandèmia per reduir ràpidament les emissions.

Està clar que els governs han de realitzar canvis fonamentals en l'organització de les nostres societats i economies, i en la nostra forma de vida. L'estratègia actual d'animar els mercats a canviar les tecnologies brutes per les més netes no és suficient. Els governs han d'intervenir per donar suport al redisseny dels sistemes de transport, les ciutats, la producció i la distribució d'aliments, els mercats d'inversions financeres, els sistemes de salut i molt més. Es necessita una coordinació mundial per garantir que la carrera per les tecnologies més netes no es produeixi a costa d'una major destrucció de l'entorn i de l'explotació humana.

Però, indubtablement ens hem d’implicar tota la societat. Hem d’entendre que és un repte col·lectiu.
 

Enllaç a l’article de Gaceta Sanitaria

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #110 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS