Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2021 - #110

El Servei de Salut Pública informa

Enquesta de salut als joves de 4t d’ESO: no es van aturar el curs passat i tornen renovades enguany

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

El recurs de l’Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a l'alumnat de 4t d’ESO va esdevenint una referència cada any que passa per a més municipis.

Tot i les limitacions logístiques derivades de la pandèmia el passat curs 2020-21, la realització d’enquestes no es va frenar i 25 municipis van aprofitar el recurs, arribant a més de 5.000 alumnes d’aquestes localitats. A part de l’informe de resultats que sempre es facilita, amb la majoria d’equips municipals es va poder fer una sessió tècnica de discussió i aprofundiment dels resultats, amb la respectiva participació tant de professionals de l’ajuntament com d’àmbits relacionats (CAPs, escoles,...). Una sessió que permet ajudar a integrar el diagnòstic entre totes les parts interessades i explorar a posteriori marcs de treball intersectorial per abordar tot allò relacionat amb la salut adolescent.

L’enquesta com a novetat destacada incorporava un bloc de preguntes sobre la COVID-19, relacionades amb la vivència, coneixement, impacte de la pandèmia als i les joves. Els resultats agregats han permès constatar alguns canvis que ja s’intuïen: empitjorament del benestar emocional; diferències molt marcades entre noies i nois (les noies amb més impacte en l’estat anímic, més preocupades per contagiar i contagiar-se i més complidores de les mesures preventives, entre altres) i canvis en els consums (intensificació de l’hàbit en particular entre aquells que ja consumien alcohol, tabac, o internet en excés). Alguns d’aquests resultats es van presentar a l’últim Congrés de la Sociedad Española de Epidemiología i els podeu trobar en aquest enllaç: https://www.diba.cat/salutpublica/reunio-anual-SEE-SESPAS-2021

El recurs que segueix estant a l’abast d’aquells municipis interessats a través del Catàleg de Serveis per a aquest curs ha tingut una revisió estilística i lingüística per fer el qüestionari més inclusiu i ha incorporat alguna nova pregunta en funció de demandes que ens havien fet notar diversos ajuntaments. Tant els municipis que la realitzin per primera vegada com aquells que vagin a fer una 2a o 3a onada podran disposar d’una fotografia actualitzada de tots els seus resultats i constatar si els canvis que s’han intuït durant el passat curs derivats de la pandèmia van ser puntuals o són una tendència que es queda.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #110 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS