Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2021 - #110

En portada

El dia 31 d’octubre, Dia Mundial de les Ciutats

© UN-Habitat

© UN-Habitat


La commemoració d’aquest Dia ha de servir d’ajuda per promocionar l’interès de la comunitat en l’entorn urbà i tot allò que fa que aquest estigui pensat per a les persones. Passa per aconseguir que les nostres ciutats siguin més saludables, més sostenibles, més resilients i més igualitàries. Es pretén impulsar la cooperació entre els països per afrontar les oportunitats i els reptes de la urbanització, i contribuir al desenvolupament d’entorns urbans sostenibles a tot el món.

Llegir més.

Els augments de l'expectativa de vida, la progressiva disminució de la mortalitat infantil i altres factors com les migracions i les variacions en la fertilitat han anat transformant l'estructura i els contingents de les poblacions mundials. Dels més de 7 mil milions d'éssers humans que actualment habiten el planeta segons l'ONU, més de la meitat (un 54%, o 3.780 milions de persones) viu a les ciutats. Aquest nombre va en augment i per a l'any 2030 s'estima que habitin a les ciutats uns 5.000 milions de persones.

Malgrat molts inconvenients que són inherents a les ciutats i a la seva densitat de població, com ara la poca sostenibilitat dels recursos, la contaminació, les infraestructures i els problemes socials relacionats amb desigualtat i aïllament, entre d’altres, el nombre creixent de persones que les habiten pot explicar-se perquè la vida a les ciutats representa un conjunt d’oportunitats per als seus habitants, ja que conformen els centres de comerç, comunicacions, activitats socials i culturals, comunicació i ciència. Les ciutats tenen gran capacitat per a la generació de riquesa i treball, i per al foment de la diversitat i la cohesió social entre les persones.

El dia mundial de les ciutats va ser creat l’any 2013 per les Nacions Unides amb la idea de fomentar l’interès en els entorns urbans, d’incentivar el seu desenvolupament sostenible, i de fomentar la cooperació internacional per tal d’entendre i millorar aquests entorns. Les ciutats han d’estar dissenyades per a les persones, per a la convivència, per crear oportunitats, han de propiciar interacció i connexió i facilitar els usos sostenibles dels recursos compartits. Un disseny de ciutat pensat per a les persones passa per aconseguir que les nostres ciutats siguin més saludables, més sostenibles i més resilients.

Per aquest any 2021, l’objectiu del Dia mundial està centrat en l’adequació de les ciutats per millorar la resiliència climàtica. Per poder assolir aquest objectiu cal abordar diferents tipologies de projectes, entre ells els relacionats amb la contenció i adaptació al canvi climàtic, la pobresa, els assentaments informals, garantir la igualtat de serveis per a tots els habitants, la gestió adequada dels ecosistemes urbans, i la millora de la sostenibilitat i resiliència dels medis de vida.

Els impactes de la COVID-19 en la societat han propiciat un canvi en la forma en que valorem i vivim a les ciutats. En l’actualitat s’estan sumant esforços per fer que es mantingui la seguretat a les llars, i es treballa per que les ciutats siguin llocs més igualitaris, segurs i aptes per poder viure i per desenvolupar les relacions socials i laborals. En molts casos s’està aconseguint una reducció en la presència de cotxes als carrers i d’avions al cel. La qualitat de l’aire ha millorat, es van introduint cada cop més espais verds i carrils bici. De fet en l’actualitat hi ha un ampli consens perquè no es donin passos endarrere en detriment dels beneficis ecològics obtinguts durant la pandèmia.

D’alguna manera estem canviant la nostra maquinària econòmica, i ara el repte és fer-ho sense que les nostres ambicions repercuteixin negativament sobre el canvi climàtic i la salut i benestar de les persones. Per aquest motiu resulta de vital importància trobar i concretar les estratègies òptimes seguir en tots els àmbits de l’entorn urbà.

La Diputació de Barcelona va impulsar a finals del 2010 el projecte transversal Entorn urbà i salut, per tal de implementar l’estratègia "Salut a totes les polítiques" promoguda per la Organització Mundial de la Salut. En aquest projecte, que va estar afavorit per l’existència prèvia de la Taula per la millora urbana de la Diputació de Barcelona, s’han implicat professionals de diferents camps del coneixement, especialment en les matèries referents a l’urbanisme, l’espai públic, l’habitatge i la convivència i el seu impacte en la salut.

Des de la Diputació de Barcelona es dona suport, coneixement i experiència als municipis per implementar accions transversals amb l’objectiu d’aconseguir pobles i ciutats més saludables, sostenibles, resilients i inclusives. Un dels reptes importants, des de fa uns anys, és incorporar l’objectiu de millora de la salut en els esquemes de funcionament i en l’engranatge de les àrees territorials i d’obra pública. Un objectiu molt vigent i que està molt en la línia que proclama aquest Dia mundial de les ciutats, i també amb l’objectiu per aquest 2021: la millora de la resiliència climàtica en entorns habitats.

Més informació:

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #110 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS