Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2021 - #111

Menja saludable

Propietats nutricionals de la quinoa

© Shutterstock.com / paullos

© Shutterstock.com / paullos

La Quinoa (Chenopodium quinoa) és una herba que pertany a la subfamília Chenopodioideae de les amarantáceas. Tècnicament es tracta d'una llavor, però es coneix i es classifica com un gra integral.

És originària dels Andes de Bolívia, Xile i Perú, i van ser les cultures prehispàniques les que la van començar a cultivar. Actualment es conrea sobretot en la serralada andina i els principals països productors són: Argentina, Bolívia, Equador, Estats Units, Xile, Colòmbia i Perú, encara que el seu cultiu s'està estenent a diversos països d'Europa i Àsia.

És considerada com a pseudocereal, però en comparació amb la major part de cereals conté moltes més proteïnes i greixos, encara que aquests últims siguin majoritàriament insaturats, destacant la presència d’àcids omega 3 i omega 6. Alhora també cal destacar la fibra, majoritàriament insoluble, que aporta.

De la quinoa es destaca el seu alt contingut en minerals com el potassi, magnesi, calci, fòsfor, ferro i zinc. Alhora també aporta vitamines del complex B en quantitats destacables i vitamina E amb funció antioxidant.

La quinoa és un aliment interessant que aporta molts beneficis a l’organisme com ajudar a controlar el colesterol gràcies a la seva aportació de fibra i greixos insaturats amb propietats cardioprotectores, afavorir el trànsit intestinal o aportar molta energia a l’organisme. A més a més és apte per a persones celíaques ja que no conté gluten i pel seu baix índex glucèmic és adequada per a persones diabètiques.

A la cuina, a totes aquestes bondats, podem sumar la gran quantitat de possibilitats gastronòmiques que ofereix en plats dolços com salats: amanides, sopes, saltejats, a l’esmorzar... com podeu veure el ventall de possibilitats és gran.

Com a dada a tenir en conte, la quinoa conté saponimes que li donen un sabor amargant, per això és important rentar-la molt bé abans de cuinar-la i fer una bona cocció per assegurar-nos una bona digestió i metabolització dels nutrients que aporta.

Animeu-vos a incorporar aquest aliment en els vostres àpats i recordeu que és important menjar 5 racions de fruites i verdures cada dia, i seguir un estil de vida saludable.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #111 - Novembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS