Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2022 - #114

El Servei de Salut Pública informa

Nous invasors: la formiga boja arriba a Catalunya

© CC BY 4.0 Erin Prado / www.AntWeb.org

© CC BY 4.0 Erin Prado / www.AntWeb.org

El moviment de mercaderies i persones en augment creixent en les darreres dècades, és a dir, el que s’ha convingut en anomenar la globalització, és un factor de primer ordre en l’arribada d’espècies exòtiques i invasores. Malgrat que la fama se l’emporta el canvi climàtic, la mobilitat global a tot el món fa que contínuament hi hagi l’oportunitat de què alguns organismes viatgin distàncies que de forma natural serien insalvables i en alguns casos acabin trobant un espai òptim per a instal·lar-se i finalment expandir-se. Multitud d’organismes en són la prova. El 2004, es va trobar per primer cop a Catalunya i a tota la península, el que ha arribat a ser una de les espècies invasores més conegudes, el mosquit tigre. Va ser gràcies al programa de suport als municipis en control de plagues de Salut Pública de la Diputació que es va fer la troballa. Seguint en aquest àmbit d’espècies invasores, ja el 2016 i en el mateix programa de suport de la Diputació, es va poder inspeccionar a Borredà els efectes de l’arribada d’una altre espècie invasora, en aquest cas causats per l’espècie de formiga Lasius neglectus probablement originària de Turquia i regions properes. Aquesta espècie segueix en expansió pel territori català i causa importants danys afectant a les poblacions autòctones de formigues i en arribar a entrar en construccions afecta especialment els espais amb conduccions elèctriques causant danys en instal·lacions i aparells connectats.

En aquest rosari de notificacions d’espècies invasores, algun cops es genera un important ressò i preocupació i d’altres vegades passen desapercebuts pel públic en general. No és aquest el cas que ara ens en ocupa, la detecció de l’anomenada formiga boja, Paratrechina longicornis.

Aquesta espècie inscrita en el Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores, va ser trobada recentment en el Port de Barcelona a inicis de 2020 i posteriorment de nou a mitjans d’any en espais concrets d’aquesta gran infraestructura. No es nova per a la península i a l’Estat s’ha trobat en zones com Andalusia, Múrcia, Balears o País Valencià. La seva detecció al Port de Barcelona va ser notícia en molts mitjans de ràdio, premsa i televisió, causant un important impacte a les xarxes. Tal com s’indica a la web de la Generalitat, els principals impactes que provoca aquesta formiga són el desplaçament de les altres espècies natives i altres invertebrats i la seva elevada capacitat destructiva; és una plaga en edificis i infraestructures i pot arribar a ser fins i tot una plaga agrícola. És una espècie omnívora molt adaptable amb un nivell de dispersió molt elevat. El seu nom prové de la manera erràtica de moure’s quan es destorba, fet que fa difícil de ser capturada. Tal com han informat el passat mes de novembre, el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat va iniciar accions de control contra aquesta espècie al Port de Barcelona per tal d’impedir la seva dispersió i aconseguir erradicar l’espècie del port. Esperem a veure els resultats en un espai tan sensible a invasions com són les instal·lacions portuàries barcelonines.

Per a saber-ne més:

 

Carles Aranda
Servei de Control de Mosquits. Consell Comarcal del Baix Llobregat

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #114 - Febrer 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS