Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2022 - #114

El Servei de Salut Pública informa

Activitat de l'any 2021 en seguretat alimentària

© Shutterstock.com / hedgehog94

© Shutterstock.com / hedgehog94

Les visites de vigilància i control d’establiments alimentaris que el Servei de Salut Pública de l'Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social realitza als municipis de menys de 20.000 habitants, que sol·liciten suport tècnic per al compliment de les seves competències en la gestió dels riscos per a la salut derivats dels productes alimentaris, s’han vist afectades des de l’arribada de la pandèmia de la COVID-19.

No obstant, l’any 2021 es van dur a terme un total de 1.364 visites de control sanitari (classificació i inspecció) als establiments alimentaris de competència municipal de 122 municipis. En concret es van realitzar: 937 visites de classificació i 427 visites d’inspecció.

Aquestes visites es van programar conjuntament amb cadascun dels ajuntaments i es van realitzar seguint un protocol específic en funció si es realitzava la visita per revisar la classificació del risc o per fer una inspecció sanitària. La freqüència de les visites s’estableix en funció del risc detectat en les visites prèvies i es prioritzen els establiments on es detecta un risc sanitari elevat, amb l’objectiu d’aconseguir millorar les seves condicions higièniques tant pel que fa a les infraestructures, la manipulació i la conservació dels aliments, principalment. També es prioritzen els establiments de nova obertura mai visitats abans i els canvis de titularitat o d’activitat. D’aquestes activitats es va informar puntualment als responsables dels respectius ajuntaments per tal que prenguessin les actuacions adients, si era el cas (advertiments, requeriments, mesures cautelars, multes coercitives o incoació d’expedients sancionadors). A més, a tots els establiments visitats se’ls va revisar i/o adjudicar el seu número de registre municipal.

Pel que fa a les activitats formatives en matèria d’higiene alimentària, es van realitzar 27 edicions en total, amb 398 assistents i una valoració global de 9/10 per part d’aquests. L’oferta formativa va ser la següent:

  • Manipulació d'aliments per al personal d'establiments alimentaris minoristes i de la restauració (21 edicions).
  • Informació alimentària al consumidor per al personal d’establiments alimentaris minoristes i de la restauració (1 edició).
  • Manipulació d'aliments en llengua urdú per al personal d'establiments alimentaris minoristes i de restauració (5 edicions).

Tots els cursos estan dirigits als manipuladors d’aliments dels establiments minoristes i de restauració dels municipis amb conveni de suport tècnic i/o econòmic (només en el cas dels cursos en llengua estrangera), i també dels ens membres de la Xarxa de Productes de la Terra (XPDT). El Servei de Salut Pública col·labora amb la XPDT, la qual té l’objectiu d’enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona. Els ens locals membres de la XPDT compten amb un cens de més d’un miler d’empreses. Per a la XPDT es van realitzar 12 activitats formatives de les 27 realitzades al 2021.

Aquestes activitats, juntament amb el suport econòmic prestat als ajuntaments de la demarcació de Barcelona, tenen com a objectiu final donar suport als municipis per garantir la innocuïtat i la salubritat dels productes alimentaris en les activitats del comerç minorista, del servei i la venda directa d’aliments preparats als consumidors, tal i com estableix la Llei 18/2009, de salut pública.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #114 - Febrer 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS