Butlletí EspaiS@lut
Abril 2022 - #116

Espai municipal

Sant Vicenç dels Horts inicia el Pla de salut com a eina estratègica de la salut local

© Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

© Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

Els plans locals de salut faciliten als municipis l’exercici de les competències que tenen assignades en matèria de salut pública amb la mirada posada en els determinants que condicionen la salut, sumant esforços i recursos del màxim nombre de regidories, serveis i sectors i fent partícips de les polítiques de salut als veïns i veïnes.

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts vol contribuir a fer salut al municipi des de la perspectiva integral de la salut a totes les polítiques. Amb aquesta finalitat, ha plantejat cinc grans objectius estratègics en el pla local de salut:

  1. Promoure estils de vida saludable entre la població
  2. Fer de la ciutat un entorn més saludable per viure
  3. Reforçar l’acció comunitària i participativa en salut
  4. Reduir les desigualtats en salut
  5. Contribuir a la recuperació de la pandèmia de la COVID-19

Actualment, l’ajuntament ha acabat la primera fase del pla, el perfil de salut o diagnòstic de salut, realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest és un document que, partint de l’anàlisi de diversa informació qualitativa i quantitativa extreta de l’entorn, recull les necessitats i problemes de salut més prevalents al municipi, així com els actius i oportunitats de salut amb què també compta. El resultat és una fotografia de la situació de salut del municipi i el punt de partida del futur pla local de salut.

El diagnòstic de salut de Sant Vicenç dels Horts s’ha realitzat a partir de la informació obtinguda de diverses fonts de dades de salut, de les consultes realitzades per via telemàtica a 35 professionals de serveis i representants d’organitzacions i de les respostes de 277 persones a una enquesta ciutadana feta a l’aire lliure.

Els resultats s’han organitzat en sis àmbits d’informació:

  • Entorn urbà i ambiental
  • Demografia
  • Condicions i estils de vida
  • Morbiditat
  • Teixit social
  • Serveis de salut

A partir d’aquí, Sant Vicenç dels Horts es troba ja en situació d’abordar la següent fase de l’elaboració del pla de salut: el pla d’acció, en el qual, després de prioritzar les necessitats detectades en la fase de diagnòstic, es definiran els objectius a assolir i les accions més adequades per aconseguir-los, així com el sistema d’avaluació del pla de salut i els corresponents indicadors.

Des de la Diputació de Barcelona apostem des de fa anys per impulsar en els municipis l’elaboració dels plans locals de salut, perquè sabem que és l’instrument idoni per treballar l’estratègia Salut a totes les polítiques de l’OMS des del nivell polític més proper a la ciutadania, els governs municipals, i fer que aquests esdevinguin agents clau de la salut pública.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #116 - Abril 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS