Butlletí EspaiS@lut
Maig 2022 - #117

Espai municipal

El segon Pla local de salut de Rubí manté el compromís de l’ajuntament d’avançar cap a l’estratègia global de salut a la ciutat

© Ajuntament de Rubí

© Ajuntament de Rubí

L’Ajuntament de Rubí es va plantejar fa uns anys abordar de manera estratègica la salut pública al municipi, convertint-se en una ciutat pionera en introduir la mirada de salut en les polítiques locals. Per dur-la a terme es va impulsar l’any 2010 l’elaboració del pla de salut del municipi amb un clar objectiu de millorar la qualitat de vida dels rubinencs i rubinenques i, a la vegada, contribuir a reduir les desigualtats en salut al seu territori.

El primer Pla de salut de Rubí 2011-2014 va néixer amb la voluntat de donar resposta als problemes de salut detectats al municipi i marcar les línies d’actuació de les polítiques de salut, involucrant a la ciutadania i als principals actors i sectors professionals i no professionals en la resposta als reptes a afrontar.

Un cop finalitzada la vigència del primer pla de salut, l’ajuntament va decidir que era necessària una etapa de reflexió en clau participativa entre tots els actors involucrats en els processos i resultats del pla, tot destacant els seus punts forts i febles, i plantejant propostes de millora, amb la mirada posada en un segon pla de salut. El resultat va ser l’avaluació del Pla de salut de Rubí 2011-2014, realitzada l’any 2016 amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquesta avaluació va assentar les bases per a l’elaboració del segon pla de salut que es va començar a treballar l’any 2020, novament amb el suport de la Diputació.

El Pla Local de Salut de Rubí 2022-2027 s’ha dissenyat a partir de la consulta a un ampli mapa d’agents de salut, que han intervingut especialment en les fases de diagnòstic i definició de propostes per al pla d’acció.

El nou pla ha comptat amb la participació dels responsables polítics i el personal tècnic de l’ajuntament, els diferents agents de salut al territori, les entitats del ric teixit associatiu de la ciutat, la ciutadania, el Consell Municipal de Salut i el Consell Local de la Gent Gran.

La ciutadania ha participat amb una enquesta realitzada a 400 persones a peu de carrer. D’altra banda, el pla ha comptat amb les opinions de 42 professionals i representants d’entitats del municipi a partir d’una consulta realitzada telemàticament sobre problemàtiques de salut detectades i possibles accions.

Les conclusions de la diagnosi es van presentar al Consell municipal de salut de Rubí, que ha tingut un paper actiu en la realització i posterior validació del pla d’acció a partir de la proposta d’organització de quatre comissions de treball en els següents àmbits:

  • Acció comunitària
  • Apoderament personal en salut
  • Ciutat i entorn saludable
  • Serveis de salut i cura

En les comissions de treball es van fer propostes i es van prioritzar, per donar pas a un treball posterior de debat, ordenació i definició de les accions a realitzar orientat a construir l’estratègia global d’acció.

Per a cadascuna de les 21 accions del pla, s’ha dissenyat una fitxa que inclou els seus punts forts i febles, els impactes esperats, el conjunt d’activitats a desenvolupar i l’avaluació del compliment d’aquestes.

Estem davant, doncs, d’un pla de salut que garanteix el camí iniciat per Rubí l’any 2010 en l’aposta pel treball actiu, integral, coordinat, transversal i participatiu per fer de la salut de la comunitat un objectiu de govern compartit per l’administració local, l’ajuntament i el Consell municipal de salut, els serveis de salut i la ciutadania i les entitats del municipi.

Podeu consultar el Pla Local de Salut de Rubí 2022-2027 i la resta del plans de salut dels municipis de la província al web del Servei de Salut Pública.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #117 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS