Butlletí EspaiS@lut
Maig 2022 - #117

Espai municipal

Projecte "Voltem Olesa", caminades per l'entorn urbà

© Ajuntament d'Olesa de Montserrat

© Ajuntament d'Olesa de Montserrat

El projecte “Voltem Olesa” neix de la necessitat d’avançar en la consolidació del programa “Fem Salut, Olesa!” que promou rutes guiades pel terme municipal per fomentar l’activitat física en un entorn urbà.

La iniciativa, impulsada pel Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, va començar el 2018 amb l’objectiu de crear sis rutes urbanes que promoguessin l’activitat física i altres conductes saludables entre la població, així com la connexió amb el medi natural del municipi.

Per tal que les rutes responguessin a les necessitats reals de la ciutadania, es proposà una metodologia participativa que plantejava la població com a agent actiu en la construcció d’aquests itineraris. Amb aquest objectiu es va elaborar una guia metodològica per a la creació de les rutes urbanes que va incorporar la perspectiva de salut i equitat, amb un apropament intersectorial i participatiu.

L’any 2018 es va presentar la primera ruta urbana saludable: la “Volta1-L’Eixample”. Es va escollir entre totes les voltes previstes al projecte per les característiques del barri de l’Eixample d’Olesa: un barri històricament amb manca d’espais lliures i d’equipaments públics que no resultava motivador per fer activitat física d’intensitat moderada per la població.

Un cop implantada la Volta 1 i, després d’adaptar-la a les propostes de la ciutadania, la definició de la resta dels itineraris s’ha enfocat cap a un model en xarxa, és a dir, establint connexions entre les voltes així com també amb l’entorn natural. Els itineraris definits s’han validat sobre el terreny amb la ciutadania, que ha aportat propostes de millora.

Finalment, el projecte estableix un total de deu voltes saludables que recorren bona part dels diferents barris del municipi, configurades en un sistema en xarxa que permet la connexió entre elles i amb l’entorn natural de proximitat a través de la definició d’una anella verda que, com a límit entre la ciutat i l’entorn natural, connecta la Volta urbana saludable amb la xarxa de camins rurals.

Per tal de fer difusió del projecte “Voltem Olesa”, el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha elaborat una guia que inclou, per a cada volta, la descripció de l’itinerari amb la longitud, la dificultat, el desnivell, els punts de descans i el temps previst per fer-la. També hi apareix el plànol de cada recorregut, els espais singulars i els serveis que s’hi poden trobar.

“Voltem Olesa” persegueix millorar el benestar i la qualitat de vida de col·lectius tan diferents com la gent gran, els infants i el jovent amb una mirada integral de salut promovent, a la vegada, una anàlisi reflexiva de la qualitat de l’espai públic. El seu desenvolupament ha estat possible gràcies a la implicació de la Diputació de Barcelona que ha recolzat el projecte des del principi.

Enllaç al cartell Voltem Olesa caminades per l'entorn urbà.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #117 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS