Butlletí EspaiS@lut
Maig 2022 - #117

Destacat

El tabac: una amenaça per al nostre medi ambient

© Shutterstock.com / Atiwat Witthayanurut

© Shutterstock.com / Atiwat Witthayanurut

El dia 31 de maig es celebra el Dia Mundial sense Tabac que aquest any porta com a lema “El tabac: una amenaça per al nostre medi ambient”, i com cada any la Diputació de Barcelona s’adhereix a aquesta celebració.

Llegir més >

Amb aquesta campanya, l’OMS vol donar un motiu més per deixar de fumar: protegir el medi ambient. El que es pretén és conscienciar la població sobre l’impacte ambiental del tabac. A partir d’àmbits com el cultiu, la producció, la distribució i la gestió dels residus, es donarà als usuaris de tabac una raó addicional per deixar de fumar. Un altre objectiu de la campanya és exposar l’esforç de la indústria del tabac per "intentar fer un rentat de cara ecològic" pel que fa a la seva reputació i els seus productes comercialitzant-los com a “respectuosos amb el medi ambient”.

L’impacte sobre la salut

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant del 15% del total de defuncions que es produeixen anualment estan d’alguna manera relacionades amb el tabac.

Segons les últimes dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, el 27.8% del homes majors de 15 anys i 21.6% de les dones majors de 15 anys fumen de forma regular o ocasional. El consum i l’exposició al tabac tenen una clara relació amb l’aparició de malalties que afecten la salut pulmonar, i que van des del càncer de pulmó a malalties respiratòries cròniques. Cal destacar també que l’exposició al tabac afecta al desenvolupament pulmonar fetal i que els infants exposats al fum del tabac presenten més risc d’agreujament de patologies com l’asma, la pneumònia o la bronquitis.

En el conjunt de municipis majors de 10.000 habitants de la província de Barcelona, cada any es registren de mitja 13.500 ingressos per Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i bronquièctasi (2.15% del total d’ingressos), i 5.800 ingressos per Neoplàsia maligna de bronquis i pulmó (0.93% del total d’ingressos). Cal destacar que un 7.8% dels ingressos per aquestes patologies acaben en defunció. Els pacients atesos són majoritàriament homes, tot i que el percentatge de dones ha anat creixent en els últims anys, en gran part com a conseqüència de l’increment de l’hàbit tabàquic entre les dones en les darreres dècades. Així, si fa 10 anys les dones representaven el 17.5% dels pacients, actualment en són el 25.5%. En quant als Tumors malignes de tràquea, bronquis i pulmó provoquen de mitja 1.400 defuncions anuals (6% del total de defuncions) i la Bronquitis, l’emfisema, l’asma i l’MPOC al voltant de 1.000 (4% del total de defuncions). Aquestes i altres dades es poden consultar a l’informe Indicadors de salut pel conjunt dels municipis majors de 10.000 habitants de la província de Barcelona.

Cal continuar treballant en la prevenció

Les conseqüències que té el tabac en la nostra salut són, doncs, ben conegudes i d’aquí la importància que els municipis continuïn en la seva tasca de realitzar accions de conscienciació i promoció d’estils de vida saludables ja des de l’adolescència, per donar informació a la gent jove de les conseqüències que genera en la seva salut el fet de fumar. En aquesta línia, des de la Diputació de Barcelona s’ofereix als municipis suport econòmic per accions encaminades a promoure hàbits i estils de vida saludables com la prevenció en el consum de tabac. També es posen a disposició dels ajuntaments diferents recursos, com l’exposició El tabac al descobert, amb la que es pretén generar actituds contràries al tabac, i el seu consum, i refermar la posició dels joves que no hagin fumat mai, el taller I tu, què fas davant el tabac? i el tríptic Prevenció del consum de tabac, tu decideixes amb un recull d'idees clau per reforçar la decisió de no fumar i la repercussió positiva que aquesta opció pot tenir en la teva pròpia salut, tant física com psicològica.

L'objectiu, en tots els casos, és evitar, o si més no retardar, l'experimentació amb el tabac.

A l’exposició, a més de treballar les conseqüències a nivell personal i social que pot tenir el consum de tabac, també es fa evident el que aquest any l’OMS ha volgut posar sobre la taula i són les conseqüències per al medi ambient que genera el consum de tabac, com la desforestació, ja que per cultivar-lo es necessiten grans extensions de terreny que, en molts països, s’aconsegueixen amb la tala de boscos i de selves tropicals. Alhora també, posa al descobert el negoci multimilionari que hi ha al darrere de la indústria tabaquera i es fomenta l’esperit analític i crític vers les suposades accions maquillades d’aquest negoci brut.

Així doncs, davant les greus conseqüències que genera el consum de tabac tant en l’àmbit de la salut de les persones que en fumen com de les fumadores passives, com els efectes negatius que provoca en el medi ambient, des de la Diputació de Barcelona us animem a continuar fomentant accions que promoguin estils de vida saludables i lliures del fum del tabac, amb el foment d’una vida activa, i una alimentació saludable, i així tenir cura del cos i de la ment.

La OMS apunta a la reducció del consum de tabac com una palanca clau per assolir tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i no només els relacionats directament amb la salut.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #117 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS