Butlletí EspaiS@lut
Maig 2022 - #117

El Servei de Salut Pública informa

Per una menstruació saludable i sostenible

© Shutterstock.com / svtdesign

© Shutterstock.com / svtdesign

La menstruació continua sent un tabú i, com a tal, està envoltada de molta desinformació. En l’imaginari col·lectiu, molt reforçat per la publicitat de compreses i tampons d’un sol ús, el sagnat cíclic és una cosa bruta que cal dissimular. Seguint aquesta lògica, s’ha prioritzat valorar com el millor producte menstrual el que més amaga la presència de la regla, en comptes de parar més atenció a la composició d’aquestes compreses i tampons, tot i que s’usen en contacte estret amb l’aparell genital.

Riscos per a la salut dels productes menstruals d’un sol ús

En aquesta línia la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre aspectes que puguin contribuir a la millora de la seva salut facilita informació sobre els beneficis que té per a la salut i per al medi ambient l’ús de productes menstruals reutilitzables.

En l’estudi «Els costos ambientals i econòmics de productes menstruals d’un sol ús, bolquers infantils i tovalloletes humides» de l’entitat Rezero es recullen entre d’altres dades, informació rellevant des del punt de vista de la salut. Per exemple, molts dels productes menstruals d’un sol ús convencionals (compreses o tampons) contenen plàstic (en el cas de les compreses, fins a un 90%) i altres materials sintètics com raió, adhesius, fragàncies artificials i químics tòxics com ftalats, bisfenol A i additius petroquímics, els quals s’han identificat com a disruptors endocrins relacionats amb algunes malalties cardiovasculars, infertilitat i càncer. Fins i tot s’hi poden trobar traces de dioxines —generada durant el procés de blanquejat—, pesticides i herbicides, inclòs el glifosat.

Productes menstruals reutilitzables: més sostenibles i saludables

Els productes menstruals reutilitzables (copes, compreses, calces de roba i esponges) presenten evidents avantatges des del punt de vista ambiental i a més a més, tal com es detalla a la «Guia cap a una menstruació Residu Zero», aquests productes també aporten beneficis importants des del punt de vista de la salut.

Menys tòxics: Si bé cal informar-se de la composició de cada producte, en general és més fàcil trobar opcions lliures de tòxics quan els productes són reutilitzables. Per exemple, els materials amb què estan fetes les compreses de roba o de calces són molt més segurs i a més no contenen additius. A més, algunes marques presenten certificacions de producció ecològica dels teixits emprats. Pel que fa a les copes menstruals, el més recomanable de cara a evitar riscos és buscar fabricants que indiquin que treballen amb silicona mèdica 100%.

Més transpirabilitat: Les compreses de roba i les calces absorbents permeten més transpiració a la zona vaginal que les compreses d’un sol ús que retenen la humitat per les seves capes del tot impermeables.

Més autoconeixement: Tots els productes menstruals reutilitzables afavoreixen la connexió amb el cicle menstrual i del propi cos. El fet de buidar una copa menstrual o rentar una compresa, una calça o una esponja porta a apreciar més bé la quantitat i les qualitats del propi flux menstrual. Els productes d’ús intern també afavoreixen l’autoexploració i el coneixement de la pròpia anatomia. Tot plegat juga a favor d’una millor salut sexual i reproductiva.

Així doncs, exposats els beneficis que té la utilització d’aquests tipus de productes, us animem a promoure'n l'ús mitjançant diferents actuacions a nivell local. Com ara la realització d'activitats de sensibilització i educació menstrual o la senyalització de lavabos amb condicions adequades per l'ús i neteja dels productes en equipaments públics, entre d'altres, per tal que les dones i persones menstruants puguin prendre les millors decisions per a la seva salut i el planeta.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #117 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS