Butlletí EspaiS@lut
Maig 2022 - #117

El Servei de Salut Pública informa

Evolució del suport als plans locals de salut

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Recentment s’han aprovat els ajuts de la convocatòria 2022 del Catàleg de Serveis i un total de 42 municipis comptaran enguany amb suport econòmic per a les tasques d’elaboració, seguiment, avaluació i comunicació/difusió dels seus plans locals de salut, línia de suport que enguany compleix 9 anys de recorregut.

La Diputació de Barcelona va apostar per promoure entre els municipis l’acció planificada en salut pública, oferint recursos als municipis per facilitar l’elaboració dels respectius plans locals de salut, el seu instrument clau.

El tret de sortida de la línia de treball de suport als plans de salut el podem situar a l’any 2013, amb la publicació de la Guia metodològica per a l’elaboració d’un pla local de salut, realitzada en col·laboració amb l’Escola Andalusa de Salut Pública.

Però no va ser fins el 2015 que es va configurar de manera sòlida una línia de treball entorn als plans de salut, publicant altres guies o manuals metodològics sobre diversos aspectes relacionats amb els plans locals de salut, un total de 8 en l’actualitat, i ampliant de mica en mica l’oferta de recursos a l’abast dels municipis, comptant des de l’any 2017 amb una línia d’ajuts econòmics.

A les convocatòries de suport econòmic s’han mantingut des de l’inici uns requisits d’inclusió mínims:

  • Acreditar el compromís polític de l’ajuntament entorn a l’elaboració del pla local de salut
  • Comptar amb una estructura mínima per liderar i coordinar el projecte

A banda d’aquests criteris bàsics, els requisits poblacionals per participar s’han anat ampliant en cada convocatòria per donar cabuda a un nombre cada vegada major de municipis.

Al començament eren escassos els municipis de la província que comptaven amb pla de salut o que es plantejaven la seva elaboració, per la qual cosa inicialment es va obrir la convocatòria als municipis amb més possibilitats de tirar endavant el projecte. Així, inicialment van poder ser beneficiaris de l’ajut econòmic els municipis de la província majors de 50.000 habitants.

Aquest esquema mostra l’evolució en el temps dels requisits poblacionals des de l’obertura de la línia de suport econòmic:

 

 

Cal esmentar que, paral·lelament als ajuts econòmics oferts des del Catàleg de Serveis, fins al 2021, es va mantenir oberta des del principi una línia d’ajuts econòmics puntuals per a aquells municipis que, tot i tenir intenció de dur a terme el seu pla local de salut, quedessin fora dels perfils poblacionals de les convocatòries del Catàleg. En alguns d’aquests casos, les experiències municipals han funcionat com a proves pilot per elaborar metodologies extrapolables a tots els municipis.

Actualment, un total de 80 municipis han rebut suport econòmic per tirar endavant el seu pla local de salut i alguns d’ells ja estan afrontant l’elaboració del seu segon o fins i tot tercer pla de salut. En total, la Diputació de Barcelona hi ha destinat 1.340.000 euros.

Continuem treballant per oferir totes les eines al nostre abast que encoratgin els municipis a adoptar l’abordatge estratègic de la salut pública local.

Podeu consultar tots els recursos en aquest enllaç

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #117 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS