Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2022 - #119

Destacat

La salut del viatger

© Shutterstock.com / Lithiumphoto

© Shutterstock.com / Lithiumphoto

Després de dos anys de pandèmia en que els viatges per motiu de vacances han estat molt limitats, enguany malgrat la pandèmia encara no s’ha donat per finalitzada, tot apunta a que novament els viatges internacionals seran aquest any la destinació de molts catalans, com ha esdevingut des de l’inici d’aquest segle XXI en què es va canviar el típic estiueig a la segona residència, per estades més curtes però a destinacions de tot el món.

Llegir més >

Per tant, és important recordar que a l’hora de planificar un viatge cal recollir la informació sanitària pel que fa al país de destí, doncs molts cops caldrà una vacunació prèvia o un tractament quimioprofilàctic, com és el cas de la malària, i a més en aquests moments informar-se de les restriccions vigents als diferents països arran de la pandèmia de la COVID-19, així per tenir cura de la nostra salut abans d’emprendre qualsevol viatge és aconsellable que un temps abans seguim els següents passos:

El primer seria consultar al web del “Ministerio de Sanidad” Ministerio de Sanidad - Profesionales de la Salud - Salud pública - Sanidad exterior , la situació sanitària del país on es vol viatjar.

A partir de la informació obtinguda, si el nostre país de destí té alguna particularitat des del punt de vista sanitari, ens hauríem d'adreçar a un centre de salut internacional, Cercador d'unitats de salut internacional. Canal Salut (gencat.cat) entre 4 i 6 setmanes abans de l'inici del viatge. A Catalunya hi ha 18 centres d'aquests tipus. En aquests centres ens podran administrar les vacunes necessàries segons la nostra destinació - febre groga, còlera...-, alhora que ens revisaran el calendari vacunal oficial, aprofitant així per actualitzar-lo. I ens podran indicar i facilitar, si cal, algun tractament quimioprofilàctic. En aquests centres, i fins i tot en les agències de viatges, ens podran aconsellar sobre la conveniència de contractar una assegurança mèdica, per estar coberts durant el viatge, que ens garanteixi l’assistència i/o repatriació si fos necessari.

També és important que ens informem de les mesures a prendre en relació al menjar i beure -sobretot si viatgem a països molt càlids o països en vies de desenvolupament - doncs la ingesta d’aigües no tractades sanitàriament i d’aliments crus regats amb aigües contaminades són la causa principal d’aparició de malalties com la diarrea del viatger, el còlera, la febre tifoide i la hepatitis A, entre d’altres.

Les principals mesures a tenir en compte en relació a la ingesta seran:

  • Consumir sempre aigua embotellada i precintada o bullida o tractada amb pastilles potabilitzadores.
  • Prendre begudes calentes en que s'ha bullit l'aigua - cafè, té... -.
  • Evitar menjar fruita sense pelar, amanides, sucs de fruita naturals.
  • Menjar els aliments després d'una bona cocció - verdures, carns , peix... -.
  • Evitar derivats làctics que no s'hagin tractat amb calor - ebullició, pasteurització... -.
  • Menjar els aliments acabats de cuinar, quan encara estiguin calents, mai crus.

Per altra banda també caldrà prendre altres mesures com:

  • Protegir-se adequadament del sol i la calor: amb crema solar, barret i ulleres; i amb roba de teixits naturals - cotó, lli - i colors clars.
  • Protegir-se de les picades d'insectes i les mossegades de serp: amb repel·lents d'insectes; i utilitzant roba de màniga llarga i pantalons llargs -especialment si anem a zones selvàtiques-.
  • Segons les hores de durada del vol, per evitar la síndrome de la classe turista, cal aixecar-se del seient, passejar....
  • Si la nostra destinació és en una zona de molta altitud, cal tenir especial atenció a l'aparició de símptomes del mal d'alçada.
  • Portar una farmaciola ben equipada (material de cures, termòmetre, antitèrmic, analgèsic, antiinflamatori, antidiarreic, antiemètic, sèrum per a rehidratació oral, la medicació habitual en cas de prendre-la...).

Tot i així, el risc de contraure una malaltia hi és, per tant, és important no baixar la guàrdia durant el viatge i, fins i tot, estar amatents durant un parell de mesos després del retorn, ja que algunes malalties tropicals no es manifesten fins després d’un període d’incubació llarg, per això, si ens trobem malament, tenim febre, mareigs, vòmits, és important quan anem al metge, informar-lo d’on hem viatjat en els darrers mesos.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #119 - Estiu 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS