Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2022 - #119

El Servei de Salut Pública informa

29 municipis fan l’enquesta d’hàbits de salut a 4t d’ESO al curs 2021-2022: més retorn, més conclusions

© Shutterstock.com / Ground Picture

© Shutterstock.com / Ground Picture

Aquest curs escolar 2021-2022 s’ha realitzat l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO a 29 municipis de la província, la majoria d’ells en 2a o 3a onada, el què indica la bona acceptació i demanda del recurs. A tots ells se’ls ha fet entrega de l’informe de resultats, amb tots els indicadors degudament desglossats i comparats amb la referència dels valors del conjunt de la província, per tal de saber quins aspectes estan millor i quins requereixen especial atenció. A més, als municipis que han realitzat vàries onades se’ls ha lliurat l’informe d’evolució temporal per conèixer les tendències dels diferents indicadors.

El diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro, presentant els resultats de l'Enquesta d'Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d'ESO a Premià de Dalt. Foto: Ajuntament de Premià de Dalt

Addicionalment, aquest curs en 14 d’aquests municipis s’ha fet una sessió de discussió i presentació dels resultats, la majoria en format en línia. La riquesa d’aquestes sessions per al municipi és poder reunir diferents professionals tant de dins com de fora de l’ajuntament, tant de salut com d’altres àmbits (educació, joventut, seguretat ciutadana,...) per tal d’aprofundir en la interpretació dels resultats i alhora reflexionar col·lectivament sobre el què fer i traduir-lo en acció. En les discussions ha dominat la preocupació per l’impacte en el benestar emocional i en l’estat anímic de la pandèmia. Arreu es consolida una intensificació de l’empitjorament i es comencen a explorar la posada en marxa d’alguns dispositius i programes per fer-hi front. L’altra qüestió més rellevant que ha aparegut en les sessions és com superar el desinterès creixent per rebre informació sobre temes relacionats amb la salut per part dels i les adolescents que es detecta en les enquestes. En aquest sentit, es percep una reflexió a totes les institucions sobre com fer més horitzontals i atractius els formats de totes les activitats de promoció i educació per la salut en aquesta franja d’edat, començant pel possible retorn als centres dels municipis implicats de les dades resultants de l’enquesta.

Aquestes qüestions, i altres, com la reducció en la majoria de consums de substàncies observades, formen part del debat de fons de si els canvis vistos en la pandèmia són reversibles o han vingut per quedar-se. Per tal de donar-hi resposta, sense dubte, caldrà seguir monitoritzant amb les enquestes l’evolució de manera que a tots els ajuntaments els serà d’utilitat realitzar-la repetidament o per primera vegada en els propers cursos. Com ja és conegut, aquest és un recurs que es pot demanar a través del Catàleg.


Es pot consultar la informació del recurs a l’enllaç.

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #119 - Estiu 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS