Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2022 - #119

Recursos recomanats

Article "Does the Macro-Temporal Pattern of Road Traffic Noise Affect Noise Annoyance and Cognitive Performance?"

  International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022

Schäffer B, Taghipour A, Wunderli JM, Brink M, Bartha L, Schlittmeier SJ. Does the Macro-Temporal Pattern of Road Traffic Noise Affect Noise Annoyance and Cognitive Performance? Int J Environ Res Public Health [Internet]. 2022 Apr 2;19(7):4255. Available from: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/7/4255   

La molèstia del soroll s'estima normalment a partir de mètriques de soroll promediades en el temps. No obstant això, aquestes mètriques ignoren altres característiques acústiques potencialment importants, en particular el patró macrotemporal dels sons constituït per períodes tranquils (pauses de soroll). Fins ara se sap poc sobre el seu efecte sobre el soroll i el rendiment cognitiu, per exemple, durant el treball.

Aquest estudi va investigar com el patró macrotemporal del soroll del trànsit a la carretera afecta el soroll a curt termini i el rendiment cognitiu en una tasca basada en l'atenció. En dos experiments de laboratori, els participants van treballar en la tasca Stroop, en la qual el rendiment es basa principalment en les funcions d'atenció, alhora que s'exposa a diferents escenaris de soroll del trànsit viari. Aquests es van variar sistemàticament en el patró macrotemporal pel que fa a la durada i la distribució del descans (regular, irregular) i es van reproduir amb LAeq moderat de 42-45 dB (A). Es van recollir classificacions de molèstia per soroll després de cada escenari. Es va trobar que la molèstia variava amb el patró macrotemporal: va disminuir amb l'augment de la durada total dels períodes tranquils. A més, les pauses més curtes però regulars eren una mica menys molestes que les pauses més llargues però irregulars. Atès que el rendiment de la tasca de Stroop no va variar sistemàticament amb els diferents escenaris de soroll, les diferències en la molèstia no es moderen per experimentar un rendiment empitjorat, sinó que es poden atribuir a diferències en el patró macrotemporal del soroll del trànsit viari.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #119 - Estiu 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS