© ONUSIDA
Igualtat ja! és el lema triat aquest any per ONUSIDA per tal de commemorar el Dia Mundial de la Sida. Un lema reivindicatiu que vol cridar a l’acció per abordar les desigualtats que estan posant fre a l’erradicació d’aquesta malaltia.
Després de 40 anys de lluita persisteixen les desigualtats en l'accés a les proves de detecció, el tractament i els preservatius. A més, en els dos darrers anys, marcats per la COVID i altres crisis mundials, s’han reduït els recursos dedicats a lluitar contra el VIH.
Davant aquesta situació ONUSIDA ens recorda la necessitat de comprometre’ns a continuar treballant en accions necessàries per abordar les desigualtats com:
La situació epidemiològica de Catalunya, així com a la resta d’Europa, mostra fins el 2019 una lleu tendència descendent pel que al nombre de casos de VIH. Concretament, a la província de Barcelona (exceptuant Barcelona ciutat), l’any 2020 es van notificar 94 nous casos (14,9% en dones i 85,1% en homes) xifra significativament inferior als contagis de l’any anterior. L’edat mitjana es va situar en 36,5 anys i més de la meitat d’aquests nous diagnòstics (53,4%) es van produir en persones nascudes fora de l’estat espanyol.
En la interpretació d’aquest descens cal tenir en compte que, a part d’una possible disminució en el nombre de noves infeccions, la pandèmia de la COVID-19 i el seu impacte en els programes de diagnòstics, serveis assistencials i els propis sistemes d’informació i de vigilància epidemiològica, poden haver emmascarat notablement la situació real d’aquesta infecció.
Cal, per tant, perseverança en l’esforç per augmentar el diagnòstic i tractament precoç de les persones que viuen amb VIH, així com mantenir i reforçar la vigilància i les mesures preventives pertinents, posant especial interès en les necessitats dels col·lectius més vulnerables.
Si volem aconseguir l’objectiu 2030 de posar fre a la sida es necessita, doncs, el compromís dels governs, les societats científiques, les entitats, la societat i el de cada persona a nivell individual per abordar aquestes desigualtats i el dia 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, ens facilita el marc adequat per donar visibilitat a una lluita que va començar ja fa quatre dècades, i que encara continua.
En aquest sentit, el compromís de la Diputació de Barcelona s’ha posat de relleu amb l’adhesió per part del Ple a la declaració institucional del Dia Mundial de la Sida, centrada en la lluita contra l’estigma i l’abordatge del VIH/Sida des dels drets humans.
L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, conscienciada en la necessitat de treballar en la sensibilització de la població i més concretament del col·lectiu jove en la prevenció del VIH/sida, ofereix als ens locals diferents recursos per a la promoció d’una sexualitat sana i positiva: suport econòmic per a activitats d'educació per a la salut i de sensibilització, així com per la producció de material divulgatiu o educatiu; tallers educatius per a joves i famílies d’adolescents; material divulgatiu en format electrònic; la Guia de recursos d’educació sexual i afectiva amb el recull de diferents recursos presents a la xarxa en matèria de sexualitat; la nova exposició “SexualitatS, tantes com persones en el món” que en breu serà presentada i el webdoc “Sexis”.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #123 - Desembre 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat