Butlletí EspaiS@lut
Juny de 2023 - #129

Destacat

Inici de la temporada de platges 2023

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Deixant enrere un any 2022 especialment calorós en què vam tenir temperatures pròpies d’estiu des del mes de maig fins ben entrat el mes d’octubre, aquest 2023 s’aventura a ser igual o més estiuenc que l’anterior, amb un mes d’abril que ha estat el més càlid i sec a Espanya des de que hi ha registres, segons l’Agència estatal de meteorologia (AEMET), i una escassetat de pluges en tot el territori realment alarmant.

 

Aquestes condicions climatològiques, que evidencien de manera encara més rotunda el canvi climàtic, han portat a les autoritats sanitàries a prendre mesures excepcionals, com ara l’activació del Pla de sequera (PES) i l’avançament del Pla d’actuació per a prevenir les onades de calor sobre la salut (POCS). Amb aquest escenari, les platges es converteixen en refugis climàtics essencials per a què els ciutadans i ciutadanes puguin fer front a unes condicions climatològiques difícils. 


Per a la posada a punt de les platges, alguns ajuntaments han hagut de fer front als danys soferts com a conseqüència del temporal Isaak, que el passat mes de febrer va afectar part del nostre litoral. Badalona, per exemple, va ser un dels municipis més malmèsos,  veient-se obligat a activar el Decret d’emergència a causa dels desperfectes a la seva costa, amb afloracions d’edificacions de la platja i pèrdues importants de sorra degudes al temporal.

Pel que fa a la qualitat i els serveis de les nostres platges, aquest any hi ha un total de 96 platges del nostre territori que han estat guardonades amb el distintiu Bandera blava (dues més que l’any passat). Aquest distintiu ha estat atorgat pel Jurat Internacional Bandera Blava 2022 de la FEE (Foundation for Environmental Education). 

Per altra part, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és la responsable de realitzar durant la temporada de bany el control de la qualitat de les zones de bany, que inclou platges i zones de bany interior, la majoria d’elles controlades des de l’any 1990. L’ACA duu a terme aquest control aplicant el protocol de vigilància i informació de l'estat de les aigües de bany mitjançant inspeccions ambientals periòdiques i recollida de mostres d’aigua de bany, que s’analitzen amb una freqüència mínima quinzenal.

Un any més, els usuaris podran conèixer en línia l’estat de les platges i zones de bany de Catalunya mitjançant l’aplicació PlatgesCat

L'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació enguany promou una prova pilot per facilitar als ajuntaments dades en línia sobre l’estat de la mar (principalment, l’alçada de les onades) en platges que no disposen de servei de salvament i socorrisme, amb l’objectiu d’oferir més seguretat en el bany dels usuaris i usuàries d’aquests espais.

Des de la Diputació de Barcelona es continua oferint el suport econòmic als 25 ajuntaments amb platges de la demarcació de Barcelona per garantir el servei de salvament i socorrisme durant la temporada de bany. Tanmateix, es distribueix material d’informació i prevenció de riscos per a la salut en aquests municipis com a part de la campanya Cuida les platges i Cuida’t tu que enguany ha repartit 10.990 ventalls, 6.580 polseres d’identificació per a nens i nenes i 1.614 contes de Els pirates de la platja, entre altres materials.         

                                                                                                     Ventall de la campanya Cuida les platges i cuida't tu 

 

Al web de la Diputació es poden consultar aquests materials, publicacions, enllaços, normativa i recursos d’interès relacionats amb platges.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #129 - Juny de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS